Túlzott költekezés vs. zsugoriság: hol az arany középút?

Számtalan példát láthatunk arra ismerőseink, barátaink körében, amikor a mérleg egyik nyelve az őrült költekezés, vagy pont éppen a túlzott spórolás felé billen. Hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt?
Túlzott költekezés vs. zsugoriság: hol az arany középút?

Az egyik barátnőd teljesen márka őrült, és minden télen új csizmát vesz a Gucci üzletében? (Amire a fizetésének több, mint a fele elmegy...) A nagymamád a teafiltert is kétszer használja, hiába lesz egy ízetlen lötty a bögrében a második alkalommal? Te nem vágysz minden évszakban új kistáskára, de néha szívesen veszel egy drágább arckrémet, netán egy csinos szoknyát, és ezért bűntudatot érzel?

Ne érezd magad bűnösnek, ha néhanapján megjutalmazod magad egy sikeres tárgyalást, vagy egy jól megszervezett találkozót követően. Ha a hónap végén sem okoz gondot az, hogy feltöltsd a hűtőt, és egy közepes nagyságú váratlan kiadás nem ró rád hatalmas terhet, akkor jó úton jársz a pénzügyek terén. A megtakarítás rendkívül fontos dolog, de az őrült spórolás nem tesz boldoggá. A pénz önmagában csak egy tárgy, értékét azok az élmények adják, amelyeket megvásárolhatunk általa.

Ha nem vagy benne biztos, hogy helyesen kezeled a pénzügyeidet, akkor nyiss egy Excel-táblázatot, amiben vezeted a havi bevételeid és kiadásaid. Tűzz ki célokat magad elé, vagyis határozd meg, hogy mennyi pénzt szeretnél félretenni az év végére. Régóta vágysz rá, hogy néhány napot Amerikában tölthess? Ha ehhez körülbelül 600 ezer forintra lenne szükséged, akkor ezt oszd le 12 hónapra, vagyis minden hónap végén maradjon a bevétel oldalon 50 ezer forint, amihez később sem nyúlsz hozzá.

Ha a baráti körödben mindenki szeret utazni, akkor azt is megbeszélhetitek, hogy a következő évben a szülinapokon, névnapokon csak saját készítésű ajándékokkal lepitek meg egymást, és igyekeztek minél több pénzt félrerakni egy közös nyaralásra.

Amennyiben inkább a túlzott spórolás jellemző rád, akkor tudatosan iktass be a naptáradba minden hónapban egy napot, amikor kicsit kirúgsz a hámból, vagyis elmentek étterembe a barátoddal, vagy termálfürdőbe, strandra, szépségszalonba a barátnőiddel. Ne gondold, hogy ettől össze fog dőlni a világ, és csődbe mész a következő hónapban, mert egy kis szórakozásra igenis szükséged van a stresszes hétköznapok közepette.

Nagyon fontos, hogy a pároddal közös értékrendet alakítsatok ki ezen a téren is, vagyis ha például az esküvőtökre spóroltok, akkor üljetek le, és beszéljétek meg a következő hónapok költségvetését. Ugyanígy fontos átgondolni a pénzügyeket ház vagy autó vásárlása, illetve gyermekvállalás előtt is, így később nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Mivel mindannyiunk számára az egyik legfontosabb tényező a mindennapi életben a biztonság, így érdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy biztosítást köss egy-egy értékesebb vagyontárgyadra, ingatlanra. Ha nem tartod kedvezőnek a biztosítók ajánlatait, mégsem szeretnél mindennap aggódni, akkor kalkuláld be a költségvetésedbe egy olyan összeg elkülönítését is, amihez csak vészhelyzetben nyúlsz hozzá, vagyis például ha magánorvoshoz szeretnél fordulni egy komoly betegség esetén.

Az arany középút megtalálásának titka tehát, ha átláthatóan, figyelmesen kezeled a pénzedet, gondolsz a jövőre, és emellett persze nem felejted el megélni a jelenben kínálkozó lehetőségeket. Egy kis Carpe diem! szemlélet, segít átlendülni a nehézségeken.

Kapcsolódó cikkek

Mit ne tegyél, ha boldog nő akarsz lenni - Hogyan légy boldog, sikeres és elégedett nő.

Mit ne tegyél, ha boldog nő akarsz lenni

Az életben vannak olyan íratlan szabályok, amelyek betartása elősegíti, hogy mindig boldogok legyünk. Mi most ezekből a szabályokból szemezgettünk néhánya.

Bőrcsizma – klasszikus cipőkbe érdemes befektetni

Bőrcsizma – klasszikus cipőkbe érdemes befektetni

A természetes bőrből készült női bőrcsizmák térdig érő felsőrésszel elegáns és vonzó női lábbelik, amelyek eleganciát kölcsönöznek minden stílushoz. De ez közel sem minden!