A 7 legnagyobb edzéssel kapcsolatos tévhit

Manapság az internet tele van mindenféle "tudással" az edzést és a diétákat illetően, nehéz rájönni, vajon melyik a valóban igaz, és melyik nem. Számoljunk le együtt a tévhitekkel!
A 7 legnagyobb edzéssel kapcsolatos tévhit - Fittness, edzés és diéta tévhitek, a tartós fogyás titka, zsírégető és erőnléti edzés.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Annyi ostobaságot olvastam már fittség-egészség témában, hogysokszor megkérdeztem magamtól olvasás közben: "Ne már, ennek tényleg bedőlnek az emberek?"

De ti, kedves fittness-őrült olvasóim, ne aggódjatok. Megosztom veletek a legnagyobb tévhiteket, és meg is magyarázom, miért nem igazak, így jobban el tudtok majd igazodni az edzés és étrend útvesztőiben. Néhány tévhitre van logikus magyarázat, ezeket csak helyesbíteni kell, de vannak jóval nagyobb butaságok is, melyeket gyökerestül ki kell irtani a gondolkodásunkból. Jöjjenek hát a mítoszok.

1. A kardiogépek pontosan megmondják, mennyi kalóriát égettél el

A kalória elégetése függ az életkortól, a fittség szintjétől, a BMI-től és a nemtől is. Mivel a fittségi szint mint olyan, nem mérhető, és a BMI-ből sem nyerhető ki túl sok adat, ezért nem célszerű a gép számlálójára hagyatkozni. Vannak olyan gépek, melyek még a fenti adatokat sem kérik. A kalória különben is csak egy mérőszám.

2. A kardiogépek szívritmusfigyelői megmutatják, mennyire keményen edzel

Nem igazán azt mondják meg, mennyire keményen edzel, sokkal inkább az edzés milyenségét mutatják. 130-as pulzus körül zsírégető tartományban vagy, aerob edzést végzel, ekkor a test oxigénfelvétele igen magas, így zsírt égetsz. Efölött, intenzív mozgás esetén átesel anaerob tartományba, ez már állóképességi edzés. De persze rendszeresen sportolóknál lehet, hogy ami egy átlagembernek már intenzív edzés, nekik még csak a zsírégető tartományba esik.

3. A BMI megmutatja, melyik tartományba esünk a súlyunk szempontjából

Igen is, meg nem is. A testsúly rengeteg dolog függvénye. Ott van a testedben lévő víz, az izmaidban tárolt glikogén és maguk az izmok, amelyek nehezebbek, mint a zsír. Ezért lehet, hogy egy színizom sportoló, akinek a testzsír százaléka 7 alatt van, a BMI szerint túlsúlyos, és ezért lehet, hogy egy egyébként cingár, de nulla izommal rendelkező, elzsírosodott testű ember a vékony kategóriába esik. A BMI nem ad valódi képet rólunk, a súlyunkról. Ami képes ezt megmutatni az egyrészt a testzsír százalék, másrészt pedig a tükör. Ez a kettő sosem hazudik.

4. Csak az alacsony intenzitású edzéssel égethetsz zsírt

Való igaz, hogy 130-as pulzus körül van az ideális zsírégető tartomány, ám tudni kell, hogy az efölött, nagyobb pulzusszámon végzett edzéseknél még több zsírt éget a test. Az viszont kétségtelenül hozzá tartozik a történethez, hogy nagyobb intenzitáson a szervezet már az izmokat is égeti, hacsak valamilyen kiegészítővel meg nem akadályozod. Erre például a BCAA nevű aminosav kiváló.

5. A táplálékkiegészítők károsak

Na, ez ostobaság a javából. A táplálékkiegészítők nevében is benne van, hogy csak járulékos segítség, "kiegészítik" az étkezéseinket. Sajnos a táplálkozással nem tudunk minden vitamint és ásványi anyagot bevinni a szervezetbe, szükséges ezeknek a pótlása.
A doppingszerek valóban károsak, de nem keverendők össze a táplálékkiegészítőkkel.

6. Létezik helyi zsírégetés

Nem, nem létezik. Csak a topshop meg néhány buta női magazin próbálja elhitetni veled. Attól, hogy napi 100 felülést csinálsz, még nem lesz laposabb hasad. Szép lesz a hasizmod, de ha több réteg háj fedi, akkor úgy sem fog látszani. Célszerű minden izomcsoportot megdolgoztatni, aerob edzést csinálni és okos étrendet követni, ezzel formálhatod a tested.

7. Bármit ehetsz, ha eleget edzel

Hamis! A súlyvesztés és a zsírégetés beindításához kalóriadeficit kell, de nem túl intenzív. Mivel az izmaidat el kell látnod a szükséges energiával, tápanyagokkal, ezért a testsúlyod alapján célszerű kiszámolni a szénhidrát-, fehérje- és zsírigényed, és ez alapján táplálkozni. Akinek ez túl bonyolult, az is vigyen valamiféle rendszert az étkezéseibe: sokszor keveset, reggel mehet a szénhidrát, este viszont már csak fehérjét volna szabad fogyasztani.

Kapcsolódó cikkek

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

A panírozott ételek nem egészségesek, de egészségessé varázsolhatod azokat.

7 gyakori hiba, melyet a legtöbb fogyókúrázó elkövet - Fogyókúra és diéta tévhitek, gyakori hibák a fogyókúrában, melyek lassítják vagy gátolják a fogyást.

7 gyakori hiba, melyet a legtöbb fogyókúrázó elkövet

Hogyan kerüld el azokat a hibákat a fogyókúrában, melyet a legtöbb diétázó elkövet.

Változtasd meg az életed 2 hét alatt 14 lépéses életmód-átalakító programunk segítségével.

Változtasd meg az életed 2 hét alatt! 14 lépéses életmód-átalakító program

Akár 2 hét alatt is megváltoztathatod az életedet! Beavatunk a titokba, hogyan tedd!