Így válts egészségesebb étrendre!

Ne feledkezzünk meg a megfelelő ivóvíz bevitelről sem, nem véletlenül unásig ismételt tanács ez, állítsunk be emlékeztetőt a telefonunkra, hogy pár óránként figyelmeztessen.
Így válts egészségesebb étrendre!

Nem egyedi eset, hogy valaki elhatározza, az új év első napjától minden más lesz! Viszont jóval ritkább, hogy ez a döntés még néhány hét, hónap múlva is kitart. Ennek az oka, hogy sokan pusztán fogadalmakat tesznek, ahelyett hogy lépésenként teljesíthető célokat határoznának meg. Mivel főként az étrendre, a kilóinkra vonatkoznak ezek az elképzelések, érdemes megfontolni, hogy pontosan min és milyen mértékben akarunk változtatni. A legnagyobb akadályt sokszor az jelenti, hogy túl sok mindent szeretnénk túl rövid idő alatt máshogy találni az életünkben. Sokan elégedetlenek a jelenlegi súlyukkal, túl sokat vagy éppen túl keveset mutat a mérleg, mások pedig a mozgáshiányt sínylik meg, de akadnak olyanok is, akik például elvi elgondolásból váltanak például a vegán étrendre; akárhogy is legyen, az életmódváltás nem könnyű kihívás, komoly tudatosságra van hozzá szükség.

Tiszta lappal indítani

Ha biztosra akarunk menni, mindig írjunk bevásárlólistát előre. Mérjük fel a készleteinket, a receptjeinket, és tervezzünk a következő hétre! A tippjeink tehát: igyekezzünk tudatosan beszerezni az élelmiszereket, amikből mi magunk készítsünk ételt: süssünk és főzzünk, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy mi került a tányérunkra. Nem csak a környezetünknek, hanem a szervezetünknek is jót teszünk, ha inkább a minőségi összetevőkre koncentrálunk a mennyiség helyett. Válasszunk helyi termékeket, bio és természetes alapanyagokat! Ha nincs a közelünkben piac, akár házhoz is rendelhetjük, hiszen akár 6 órával a betakarítás után is már az otthonunkban lehet a friss zöldség vagy gyümölcs, amikkel ráadásul a rost bevitelünket is növeljük, még egy lépést téve az egészségesebb élet felé.

Ne gyötörjük magunkat, ha a felesleges kilóinktól szeretnénk megszabadulni, akkor se fogyókúrázzunk, hiszen ezzel gyakran többet ártunk, mint használunk. Az állandósuló éhségérzet faláshoz vezethet, ráadásul hiánybetegségekhez vezethet, ha megvonjuk magunktól az ételt. A túlzott szigorúság nem jó megoldás. Kis lépésekkel sokkal nagyobb utat tehetünk meg!

Legyünk megengedőek!

Könnyebbé teszi a váltást, ha új életmódunkba belefér némi lazaság is. A táplálkozásunkat érdemes tehát úgy kialakítani, hogy bizonyos százalékban beleférjen olyan étel vagy ital is, ami nem az egészséges életmód mintaképe. Ha például moziba megyünk, ha a barátainkkal beülünk valahova egy sütire, esetleg habos kávéra, akkor ne érezzük magunkat utána bűnösnek, legyen ennyi szabadság a magunknak szabott rendszerben, hiszen egy jóval könnyebb lesz a beleszokás. Ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratálásról sem, nem véletlenül unásig ismételt tanács ez, gondoljunk csak a szervezetünk felépítésére, a vízre pedig mint ennek a motorjára.

Mindezek mellett fontos odafigyelni az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitelére is, ez nem egyszerű hóbort, hanem a szervezetünk igénye. Ezt a halakból készült ételekkel, a növényi étrenddel élőknek, vegánoknak pedig a lenmaggal lehet egyszerűen megoldani. A legfontosabb, hogy az evés öröm maradjon számunkra, ne lemondásként, inkább lehetőségként tekintsünk a változásra!

Kapcsolódó cikkek

A só - itt a teljes igazság!

A só – itt a teljes igazság! -1. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.

Állandó fáradtság, kimerültség a szürke őszben? Ugyan!

Állandó fáradtság, kimerültség a szürke őszben? Ugyan!

Megérkeztek a hosszú sötét délutánok, a hűvös koraesték, a ködös reggelek. A fáradtság, kimerültség szinte állandó kísérőnk lett a mindennapokban. Hol van már a csodás, mosolygós nyár, az energiával és lendülettel teli jókedv?

5 termék, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem egészségesek

Vigyázat, átverés! Ez az 5 termék kevésbé egészséges, mint gondolnád

Az életben sok minden változik így az is, hogy éppen mely ételek számítanak egészségesnek és melyikről kiáltják ki, hogy veszélyes az egészségre. A cikkben 5 olyan terméket sorolunk fel, amelyek nem is olyan egészségesek.