5 tipp, hogy állatbarát legyen a kertünk!

Néhány egyszerű trükk segítségével, nem csak magunk, hanem a természetben élő állatok számára is ideális hellyé tehetjük a kertünket.
5 tipp, hogy állatbarát legyen a kertünk!

Azért, hogy a kertünket a beporzó rovarok, a madarak és sünök számára is élhetővé tegyünk, csak néhány egyszerű tanácsot kell megfogadnunk. Ha így teszünk, egyrészt sokat tehetünk a biodiverzitás megőrzése érdekében, másrészt a megfigyelés örömével is gazdagodhatunk.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a lepkék és a méhek elvégzik a beporzást, míg a madarak és a sünök a kártevőírtásban lesznek segítségünkre. A továbbiakban a Maiotthon.hu szerkesztőinek tanácsai olvashatók, az állatbarát kert kialakításához.

Ültessünk méh és pillangócsalogató növényeket

A méhbarát kert kialakításához érdemes fűszernövények, valamint a hagymás és évelő virágok közül is válogatnunk. Az orvosi zsálya, a levendula, a rozmaring, a kerti kakukkfű, a díszhagyma, a krókusz az évelő őszirózsa, a japán szellőrózsa, a sudárzsálya mind-mind méhcsalogató növények.

A pillangók nagyon kedvelik a nyáriorgonát, a sétányrózsát, a bugás lángvirágot, a rézvirágot, a bíbor kasvirágot, valamint a méhek által is látogatott virágokat.

Készítsünk rovathotelt

A méhecske hotel, vagy darázsgarázs néven is ismert eszközök, már kora tavasztól segíthetik a szelíd beporzók szaporodását, ezért azt február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni őket. A méhecske hotelek, amelyek akár óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör keretében is elkészíthetőek, márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak.

Itassuk a madarakat

A madáritatás az egyik legegyszerűbb otthon is végezhető természetvédelmi tevékenység, a lakosság körében nagyon népszerű madáretetésnél is egyszerűbben elkezdhető, és lényegében semmibe sem kerül. Az itatást érdemes egész évben végezni, ebbe bele tartozik a téli madáretetési időszak is.

Az itató lehet egy kerámia vagy műanyag cserépalátét is. A lényeg, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem tűzi folyamatosan a nap, valamint a madarak belátják a környezető területet és megszárítkozhatnak a közeli bokrokon.

Az itatón gyakran megfigyelhetjük a fürdőző kék cinegéket, széncinegéket, vörösbegyeket, valamint olyan nagyobb madarakat is, mint a fekete rigók, a gerlék, a szajkók és szarkák.

Helyezzünk ki madárodút

Az odúk kihelyezésének legjobb időszaka a szeptember-november, mivel így a madarak a kihelyezett odúkat a telelési időszakban éjszakázásra is tudják használni. Ugyanakkor, mivel egyes énekesmadarak akár évente három alkalommal is költenek, akár nyáron sem késő kihelyezni a madárodúkat.

Az odú kihelyezésénél ügyelni kell arra, hogy nyílását ne takarják ágak, illetve két odú kihelyezésekor azok röpnyílása ne nézzen szembe egymással, mivel a kirepülő madarak keresztezhetik egymás útját. Fontos az is, hogy árnyékos, félárnyékos helyre kerüljön, és ne tűzzön rá a nap.

Gondoljunk a sünökre is

A sünök nagyon hasznos állatai a kertnek mivel rengeteg kártevőt elpusztítanak. Ha szeretnénk sünbaráttá tenni a kertet, lehetőség szerint kerüljük a vegyszerhasználatot, valamint biztosítsunk búvóhelyet a tüskéshátúak számára.

A búvóhely lehet, egy mezei virágokból álló kis folt, őshonos cserjékből álló cserjecsoport, vagy egy kupac levél illetve rőzse is. A sövények szintén kedvelt búvóhelyek és a közlekedést is lehetővé teszik a sünök számára.

A sünök a madarakhoz hasonlóan hálásak a kihelyezett vízért, fontos, hogy csak vízzel itassuk őket, tejjel semmiképp se! Fűnyíráskor figyeljünk a magasabb fűben, hátha közötte rejtőzik egy állat, a rőzserakásokat pedig ne bolygassuk már ősszel.

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos tanácsokat adnunk az állatbarát kert kialakításához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

5 kis helyigényű virág, mely a te kertedből sem hiányozhat

5 kis helyigényű virág, mely a te kertedből sem hiányozhat

A kis helyigényű évelők és egynyáriak változatosan használhatók a kertben. Cikkünkben ezekből mutatunk be ötöt.

5 tipp, hogy állatbarát legyen a kertünk!

5 tipp, hogy állatbarát legyen a kertünk!

Néhány egyszerű trükk segítségével, nem csak magunk, hanem a természetben élő állatok számára is ideális hellyé tehetjük a kertünket.