Produktív reggelek - 12 ok, amiért a korai kelők előnyben vannak

Az idő a legértékesebb eszközünk, és noha mindenkinek 24 órából áll egy nap, azt már csak te döntheted el, hogyan is töltöd el. Ha rászoksz a korai kelésre, pozitív változásokat fogsz tapasztalni az életedben. Tudd meg, melyek azok!
12 ok, amiért a korai kelők előnyben vannak - A korai ébredés előnyei - Növeld hatékonyságod és kreativitásod!

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Ki ne hallotta volna már a mondást, hogy "ki korán kel, aranyat lel"?

Gimnazista, majd később egyetemista koromban sem voltam éjjeli bagoly, ha tanulnom kellett, inkább hamar lefeküdtem aludni, és korán keltem - így biztos volt, hogy jobban megragad a fejemben minden. Kitűnő eredményeim is ezt bizonyították. Mindemellett nagyon sok egyéb haszna is van a korai kelésnek.

1. Felkészülhetsz a napra

Minden napot kezdj egy listával, melyre felvezeted azokat a dolgokat, melyeket aznap meg akarsz tenni, el akarsz érni. De akár előző nap este is összeírhatod, így reggel már csak tudatosítanod kell magadban. Hasznos és egyszerű feladat. Néhány tételes felsorolás. Amit sikerült véghez vinned, akár ki is pipálhatod a listádon.
Csodákat művel ez a gyakorlat, hiszen nyomon tudod követni, mivel töltöd az idődet, másrészt segít leszámolni a halogatással, mely a produktivitás legfőbb ellensége.

2. Kreatívvá tesz

Miután reggelente tudatosan ébredsz föl, úgy találod majd, hogy az alkotás sokkal könnyebben megy. Az agyad kipihent és kreatív. Lehet, hogy napközben, és este is kreatívnak érzed magad, de próbálj csak meg korán kelni! Drámai különbség van a reggeli és a napközbeni kreativitás szintje között.

3. Edzésben tart

Rengeteg ember keres kifogásokat, miért nincs ideje sportolni, edzeni. Ők azok, akik reggelente lenyomják a 10-perces szundi gombot többször egymás után. Te ne tartozz közéjük. A sport jót tesz a testednek, a lelkednek, az elmédnek. Kelj korán és csinálj időt az edzésre.

Ne bonyolítsd túl. Ha nincs lehetőséged edzőterembe járni, akkor kapj fel egy futócipőt, szaladj pár kilómétert, de a biciklizés is tökéletesen megteszi, és egy filléredbe sem kerül.

4. Egészségesebbé tesz

A korai kelés azt is jelenti, hogy több időd jut jó, minőségi reggelire. Aki későn ébred, éppen csak bedob egy gyors kávét, hogy ne késsen el a munkahelyéről. A reggeli kihagyása végső soron súlygyarapodáshoz vezet, hiszen csak délben, és este viszel be táplálékot, adott esetben többet, mint tennéd; másrészt a kevés étkezés az anyagcserét is lassítja. Kelj korán, étkezz mint egy király!

5. Mindenki előtt jársz

Amikor korán kelsz, már nagyon sok embert "leelőztél". Olyan dolgokat tudsz elintézni, amit ők nem, vagy csak később, jóval nagyobb stressz árán.

Nagyon jó érzés mindenki előtt egy lépéssel járni. Reggelente imádok kinézni az ablakon miközben dolgozom, és örömmel nyugtázni, hogy a város még alszik, én viszont már most produktív vagyok.

6. Segít fókuszálni

Ha már pár napra sikerült magad elkötelezni a korai ébredésnek, észre fogsz venni egyfajta "tisztaságot" a fejedben. Ez tulajdonképpen nyilvánvaló, reggel kevesebb a zavaró tényező, nagyobb a csend, így jobban tudsz összpontosítani, fókuszálni.

7. Jobban alszol

Életünk közel egyharmad részét alvással töltjük. Kelj korábban, feküdj időben. A napjaid nem lesznek hosszabbak, csak hatékonyabbak. Aludj eleget, így tudsz csak igazán regenerálódni és reggel tiszta fejjel ébredni.

Néhány hét szükséges ahhoz, hogy megszokd a korai ébredést, de megéri a fáradságot. A legegyszerűbb, ha minden nap negyed órát lefaragsz az alvási idődből, mindaddig, míg a kívánt időpontot el nem éred.

8. Optimistává tesz

Kit ne tenne boldoggá, ha már reggel produktív, értékes munkát végezne, míg a többiek alszanak? Kit ne tenne boldoggá, ha sikeresebb és hatékonyabb lenne, mint a többiek? Ezt a folyamatos elégedettséget fogod tapasztalni, szemben azokkal az éjjeli baglyokkal, akik éjfélig ülnek a tévé előtt és reggel épp hogy beérnek a munkába.

9. Könnyebb közlekedést tesz lehetővé

A reggeli csúcsforgalom egyikünknek sem a szíve csücske, ami érthető. Ezért jobb hamarabb elindulni, kiváltképp ha autóval közlekedsz, így időt spórolsz, tulajdonképpen feleannyi idő alatt érsz be a munkahelyre. Ha ezt egy hétig megteszed, számold csak össze, mennyi hasznos időd marad!

Nem kell már fél órával munkaidő előtt az irodában lenned. Csak parkolj le, aztán szaladj át a szomszédos kávézóba vagy reggelizőbe, igyál egy finom kávét, egyél egy tartalmas szendvicset, olvass valami kellemeset, aztán indulhat a nap.

10. Több időd jut magadra

Ha korán elvégzed azokat a dolgokat, amiket kitűztél magad elé, a napod hátralévő része mentes lesz mindenféle halogatásból eredő bűntudattól. Ha a napi listádról sikerül mindent idejében kihúznod, a maradék időt úgy és azzal töltöd el, amivel akarod.

11. Varázslat történik

Bár kicsit megfoghatatlan, nem hagyhattam ki a listából. Van egyfajta "energia", ami csak reggelente létezik - ami segít újfajta megvilágításba helyezni a dolgokat. Nehéz elmagyarázni, de ha megcsodáltad már a felkelő napot valamilyen különleges helyen, akkor tudod, miről beszélek. Tiszta gondolatok, inspiráció, kreativitás. Ezt adja neked.

12. Összhangban vagy a legnagyobb elmékkel

A sikeres emberekben van valami közös. Mindnyájan korán kelnek, keményen dolgoznak, és este pihenéssel jutalmazzák magukat. Nem csak a nagymenők kezdik a napjukat korán. A Texasi Egyetemen például kutatást végeztek a diákok körében. Azok, akik korán keltek, átlagosan egy egész osztályzattal jobb eredményt értek el, mint az éjszakai baglyok. Ez nem véletlen.

Kész vagy még produktívabb lenni?

Tudom, hogy kissé félelmetesnek tűnik egy ekkora változás a napi rutinodban. Nem egyszerű megszokni azt, hogy korán kelsz, de az igazság az, hogy csak el kell kezdened. Például holnap. Nincs kifogás. Kelj korán és használd ki maximálisan az idődet.

Kapcsolódó cikkek

Ezek az idei év szemüveg trendjei

Ezek az idei év szemüveg trendjei

A teknősminta helyét lassan átveszik a világos árnyalatok.

Hogyan légy nyugodt akkor is, mikor a dolgok nehézre fordulnak - Hogyan kezeld és oldd meg a problémáidat hatékonyan.

Hogyan légy nyugodt akkor is, mikor a dolgok nehézre fordulnak

Az élet egy hullámvasút. Nem mindig vagyunk fent, ilyenkor viszont akár még a stressz is eluralkodhat rajtunk. Mutatjuk, hogyan érd el a nyugalmat. Mit tegyél, hogy az életben minél kevesebb alkalommal legyél feszült.

Egyre népszerűbb a second hand: ma már a régi számít menőnek

Egyre népszerűbb a second hand: ma már a régi számít menőnek

Akkora az érdeklődés a second hand divat iránt, hogy beszálltak a luxusmárkák is