Afrika konyhája meghódítja a világot

Mi az: proteinben gazdag, laktató és teljesen klímabarát élelmiszer? Hát, például a férgek és rovarok. Talán kényes európai ízlésünknek kevésbé felelnek meg, de Afrikában már teljességgel mindennapos a fogyasztásuk.
Afrika konyhája meghódítja a világot

“Úgy gondolom, Afrikában és nemzetközi szinten is jelentős javulást tapasztalhatunk a konyhakultúra terén” - mondja Anna Trapido, étkezési szakértő, aki arra is emlékeztet: a németek, franciák tányérjára korábban már felkerültek tradicionális afrikai ételek, így többek közt a kuszkusz is. Ezek után nem lenne csoda, ha más fogások is előbb-utóbb utat találnának hozzánk.

Fokvárosban elterjedt az antilop- és a krokodilhús fogyasztása is, de az úgynevezett mopani-férgek is gyakran kerülnek terítékre. A féregfajták fogyasztása egyébként annyira már az európaiaktól sem idegen gondolat, Franciaországban már a ’90-es évek eleje óta kísérleteznek vele.

A kukacok nem csak táplálóak, egy finom szósszal, netán a morogo nevű spenótfajtával fogyasztva Trapido szerint az ízükkel sem lehetnek fenntartásaink. A fokvárosiak az ilyen étkezéseket gyakran zárják élénkítő roiboos teával, úgynezevett “vörös kapucsínóval”, ami a kávégépből folyik, ám koffeinmentes és magas antioxidáns-tartalma miatt egészséges is.

Az új trendek közé tartozik a tevehús fogyasztása is, különösen Kenyában, ahol az alacsony zsírtartalmú húst kizárólag szabadon élő állatok feldolgozásával nyerik. Egyre népszerűbbek emellett a tevetejtermékek is.

Európában nem csak a klímatudatosság és a fenntarthatóság eszménye járult hozzá, hogy mindezek az alternatív táplálékok népszerűbbé váljanak: a pandémia során sokakban felmerült az igény, hogy otthon, házilag, saját maguknak termeljenek meg bizonyos élelmiszereket. Sokan rájöttek arra is, hogy ehhez nincs szükség nagy befektetésre, egyszerű eszközökkel is megoldható.

Kapcsolódó cikkek

Étel trendek - a rovarburgertől a csokis hummuszig

Étel trendek - a rovarburgertől a csokis hummuszig

Nem csak a divat változik évről évre, hanem a kulináris újdonságok is.

Népszerűbb lett a botox, ráncfelvarrás és zsírleszívás a koronavírus alatt a plasztikai sebész beszámolója szerint

Népszerűbb lett a botox, ráncfelvarrás és zsírleszívás a koronavírus alatt a plasztikai sebész beszámolója szerint

A plasztikai sebészeti műtétek száma -főleg a botox és zsírleszívás- a koronavírus alatt óriásit nőtt! Ehhez a maszkhasználat és a home office is hozzájárult.

Ezek az idei év szemüveg trendjei

Ezek az idei év szemüveg trendjei

A teknősmintha helyét lassan átveszik a világos árnyalatok