Afrika konyhája meghódítja a világot
“Úgy gondolom, Afrikában és nemzetközi szinten is jelentős javulást tapasztalhatunk a konyhakultúra terén” - mondja Anna Trapido, étkezési szakértő, aki arra is emlékeztet: a németek, franciák tányérjára korábban már felkerültek tradicionális afrikai ételek, így többek közt a kuszkusz is. Ezek után nem lenne csoda, ha más fogások is előbb-utóbb utat találnának hozzánk.
Fokvárosban elterjedt az antilop- és a krokodilhús fogyasztása is, de az úgynevezett mopani-férgek is gyakran kerülnek terítékre. A féregfajták fogyasztása egyébként annyira már az európaiaktól sem idegen gondolat, Franciaországban már a ’90-es évek eleje óta kísérleteznek vele.
A kukacok nem csak táplálóak, egy finom szósszal, netán a morogo nevű spenótfajtával fogyasztva Trapido szerint az ízükkel sem lehetnek fenntartásaink. A fokvárosiak az ilyen étkezéseket gyakran zárják élénkítő roiboos teával, úgynezevett “vörös kapucsínóval”, ami a kávégépből folyik, ám koffeinmentes és magas antioxidáns-tartalma miatt egészséges is.
Az új trendek közé tartozik a tevehús fogyasztása is, különösen Kenyában, ahol az alacsony zsírtartalmú húst kizárólag szabadon élő állatok feldolgozásával nyerik. Egyre népszerűbbek emellett a tevetejtermékek is.
Európában nem csak a klímatudatosság és a fenntarthatóság eszménye járult hozzá, hogy mindezek az alternatív táplálékok népszerűbbé váljanak: a pandémia során sokakban felmerült az igény, hogy otthon, házilag, saját maguknak termeljenek meg bizonyos élelmiszereket. Sokan rájöttek arra is, hogy ehhez nincs szükség nagy befektetésre, egyszerű eszközökkel is megoldható.