Afrika konyhája meghódítja a világot

Mi az: proteinben gazdag, laktató és teljesen klímabarát élelmiszer? Hát, például a férgek és rovarok. Talán kényes európai ízlésünknek kevésbé felelnek meg, de Afrikában már teljességgel mindennapos a fogyasztásuk.
Afrika konyhája meghódítja a világot

“Úgy gondolom, Afrikában és nemzetközi szinten is jelentős javulást tapasztalhatunk a konyhakultúra terén” - mondja Anna Trapido, étkezési szakértő, aki arra is emlékeztet: a németek, franciák tányérjára korábban már felkerültek tradicionális afrikai ételek, így többek közt a kuszkusz is. Ezek után nem lenne csoda, ha más fogások is előbb-utóbb utat találnának hozzánk.

Fokvárosban elterjedt az antilop- és a krokodilhús fogyasztása is, de az úgynevezett mopani-férgek is gyakran kerülnek terítékre. A féregfajták fogyasztása egyébként annyira már az európaiaktól sem idegen gondolat, Franciaországban már a ’90-es évek eleje óta kísérleteznek vele.

A kukacok nem csak táplálóak, egy finom szósszal, netán a morogo nevű spenótfajtával fogyasztva Trapido szerint az ízükkel sem lehetnek fenntartásaink. A fokvárosiak az ilyen étkezéseket gyakran zárják élénkítő roiboos teával, úgynezevett “vörös kapucsínóval”, ami a kávégépből folyik, ám koffeinmentes és magas antioxidáns-tartalma miatt egészséges is.

Az új trendek közé tartozik a tevehús fogyasztása is, különösen Kenyában, ahol az alacsony zsírtartalmú húst kizárólag szabadon élő állatok feldolgozásával nyerik. Egyre népszerűbbek emellett a tevetejtermékek is.

Európában nem csak a klímatudatosság és a fenntarthatóság eszménye járult hozzá, hogy mindezek az alternatív táplálékok népszerűbbé váljanak: a pandémia során sokakban felmerült az igény, hogy otthon, házilag, saját maguknak termeljenek meg bizonyos élelmiszereket. Sokan rájöttek arra is, hogy ehhez nincs szükség nagy befektetésre, egyszerű eszközökkel is megoldható.

Kapcsolódó cikkek

Kerékpárral iskolába menni, szülő + gyerek együtt? Ez hamarosan remélhetőleg a budapesti mindennapok része lesz.

Kerékpárral iskolába menni, szülő + gyerek együtt? Ez hamarosan remélhetőleg a budapesti mindennapok része lesz

Gyerekek és szüleik együtt tekernek bringabuszos konvojokban Barcelonában és környékén reggelente.

Mi a különbség a wakesurfing, wakeboard és wakeskating között

Mi a különbség a wakesurfing, wakeboard és wakeskating között?

Ha eddig nem tudtad, most megmutatjuk, mi a különbség a 3 sport között.

Hála és boldogság - egyik sem létezik a másik nélkül

Hála és boldogság - egyik sem létezik a másik nélkül

A boldogság nem terem csak úgy magától. Ahhoz, hogy boldogok legyünk nem elég csak arra várni, hogy mit kapunk a társunktól. Adnunk is kell és a hála is központi szerepet kap a kapcsolatokban.