10 tévhit, ami meggátol abban, hogy boldog légy

Csokorba gyűjtöttük a legnagyobb tévhiteket, amelyek hátráltathatnak a boldogság elérésében.
10 tévhit, ami meggátol abban, hogy boldog légy - Hogyan légy boldog - A boldogsághoz vezető út.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Ha igazán boldog szeretnél lenni, csak egyetlen dolog állhat az utadban: saját magad. A boldogság választás kérdése, és a választás abban is áll, képes vagy-e leszámolni előítéleteiddel, berögzött szokásaiddal és nézőpontoddal. Az alábbi tévhiteket sokan osztják, ha te is közéjük tartozol, számolj le velük!

1. Az élet igazságos

A boldog emberek sem kapják meg feltétlenül azt, amire vágynak. Ellenben megértik, hogy az élet néha a vágyaikkal ellentétes forgatókönyvet ír, hiszen az élet néha igazságtalan. Ám tudják, fontos, hogy minden helyzetben az önmaguktól elvárható maximumot nyújtsák - de képesek megbocsátani maguknak akkor is, ha valamit elszúrtak.

2. A szenvedés rossz dolog

A szenvedés elkerülhetetlen, és ha csak egy kicsi is - mindig jelen van az életünkben. A boldog emberek tudják, hogy a boldogságot csak úgy becsülhetjük meg igazán, ha tudjuk, mi van a másik oldalon, azaz átéltünk már nagy fájdalmakat. Ez nem csak arra tanít meg, hogy értékeljük az öröm pillanatait, de jellemünket is formálja.

3. A kezemben tartom a dolgokat

Akármilyen keményen dolgozol, akármilyen remek terveid vannak, egyszerűen nem tudsz mindent kézben tartani, hiszen a legtöbb esetben nem zárhatod ki az emberi faktort, azaz nem kontrollálhatod mások cselekedeteit vagy gondolatait. Aki boldog és elégedett, az elfogadja ezt a szükségszerű igazságot, és megtanul proaktív lenni, ahelyett, hogy csak reagálna az élet néha kellemetlen meglepetéseire.

4. Fontos, hogy mindenki szeressen

Ha az örömöd attól függ, hogyan éreznek irántad mások, akkor sosem leszel boldog. Egyszerűen nem elégítheted ki mindenki igényeit; közhelyesen szólva, nem lehetsz tökéletes és szerethető mindenki számára. A legfontosabb önmagadat szeretni, önmagaddal békében lenni. Másrészt pedig, akik valóban szeretnek téged, azokat szeresd viszont és légy velük figyelmes

5. Mindenki gyűlöl engem

Ez egy halálos tévedés és ostobaság, de nagyon sok ember ebben a tévhitben él, ami természetesen folyamatosan generálja az elkeseredettség érzését. Ahogy már korábban is mondtam, nem szükséges az, hogy mindenki szeressen, de azokra koncentrálj, akik valóban, érdek nélkül szeretnek: a párod, a gyermeked, a családod, a barátaid. Az, hogy rajtuk kívül bárkinek is a kedvére tegyél, felesleges időpocsékolás.

6. Képtelen vagyok megtenni

Ha úgy hiszed, képtelen vagy megtenni dolgokat és hagyod, hogy ez az ostoba meggyőződés a boldogságod útjába álljon, akkor ez a kijelentés önbeteljesítő jóslattá válik - valóban nem fog sikerülni semmi. Az egyetlen módja a fejlődésnek (aminek a végén ott pislákol a siker piciny lángja), hogy folyamatosan újra és újra kell próbálni. Ha van példaképed az életben, csak gondolj rá - bizonyára sok mindenen, köztük sikertelenségen is keresztül ment, mire elérte a célját. És tudod miért? Mert nem hagyta, hogy a kétségei a boldogsága útjába álljanak.

7. Bizonyítanom kell

A boldogtalan emberek úgy akarják sokszor elfogadtatni magukat, hogy bizonyítsanak. Mindenkinek. Ez lehetetlen, és nem csak azért, mert nem vagyunk tökéletesek, hanem mert ez a fajta bizonyítás folyamatos szenvedéssel jár, ha valamilyen belső hiányból fakad. Csak akkor lehetsz boldog, ha elfogadod önmagad. Az egyetlen ember, akinek bizonyítanod kell, önmagad légy.

8. Nem érdekel, nem foglalkozom vele

Ez a fajta "nincs rám hatással semmi" hozzáállás csak menekülés. Ezt mondogatják maguknak a boldogtalanok, így nem kell szembenézniük a ténnyel, hogy rosszul bánnak velük, vagy éppen gyávák az álmaik nyomába eredni, és így tovább. Fontos, hogy ne hazudj magadnak. Ha valami fáj, mondd ki, tudatosítsd magadban. Ha valami boldoggá tesz, szintén. Elég, ha a rosszindulatú megjegyzéseket kizárod. Azokat, melyek többre sarkallnak, sose ignoráld.

9. Boldogabb lennék, ha...

Bizonyára te is sokszor mondtad már ezt. Boldogabb lennék, ha vékonyabb lennék, szebb lennék, gazdagabb lennék, sikeresebb lennék, és így tovább. Ha igazán boldog szeretnél lenni, először el kell fogadnod magad, a hibáiddal és hiányosságaiddal együtt. Ezeket persze fejlesztheted, dolgozhatsz ezeken és így van jól, de ne légy elégedetlen. Koncentrálj helyette az erősségeidre.

10. Túl öreg vagyok hozzá

Sosem vagy túl öreg. Talán furcsa lesz megváltoztatni kialakult tévhiteket és a gondolkodásmódodat dolgokról, de sosem késő a boldogság útjára lépni. Ez egy folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Az igazán boldog emberek tudják, hogy a boldogság választás kérdése, így ők minden nap pozitív lelkülettel ébrednek fel, legyenek akár 16, vagy 76 évesek. Sosem tudhatod, mit hoz a jövő. Légy hát tele pozitív várakozással.

Kapcsolódó cikkek

Bőrcsizma – klasszikus cipőkbe érdemes befektetni

Bőrcsizma – klasszikus cipőkbe érdemes befektetni

A természetes bőrből készült női bőrcsizmák térdig érő felsőrésszel elegáns és vonzó női lábbelik, amelyek eleganciát kölcsönöznek minden stílushoz. De ez közel sem minden!

Mi a különbség a wakesurfing, wakeboard és wakeskating között

Mi a különbség a wakesurfing, wakeboard és wakeskating között?

Ha eddig nem tudtad, most megmutatjuk, mi a különbség a 3 sport között.

Szépségápolási csodaszer: az argánolaj

Szépségápolási csodaszer: az argánolaj

Ma már nagyon sok olyan növényi olajat is lehet kapni, amelyeket a szépségápolás során is használhatunk. Az egyik ilyen az argánolaj, amelyet Marokkó aranyának is neveznek.