5 hazugság az egészséges ételekről

A fejlett országokban fertőzésszerűen terjednek a szív és érrendszeri betegségek és az elhízás. Most itt a lehetőség: áldozat leszel, vagy hajlandó vagy leszámolni a tévhitekkel, hogy egészségesebb légy?
5 hazugság az egészséges ételekről, melyek kövérré tesznek - Tények és tévhitek táplálékainkról.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Remélhetőleg az utóbbit választottad, és most továbbolvasod a cikket. Kapsz tőlem egy virtuális hátbaveregetést. Dőlj hátra és figyelj, most feltérképezzük az 5 legnagyobb hazugságot, amiről eddig fogalmad sem volt, hogy hazugság.

A legtöbbünk hatalmas tévhitben él az ételeket illetően, hiszen az élelmiszerlobbi tesz róla, hogy ne a számunkra legegészségesebb, hanem a számukra legtöbb haszonnal járó ételeket fogyasszuk. Az étrendünk tele van feldolgozott ételekkel, kemikáliákkal, finomított szénhidráttal és cukorral, antibiotikumokkal agyongyógyszerezett állatok húsát fogyasztjuk, és gyorskajákon élünk. Ne dőlj be az alábbi hazugságoknak!

1. Az alacsony zsírtartalmú ételek egészségesek

Könnyű összezavarodni, ha a csapból is az folyik, hogy a magas zsírtartalmú ételek egészségtelenek. Az igazság az, hogy vannak zsírok, amelyek jók neked, és a szervezetednek szüksége van rájuk.
Az alacsony zsírtartalmú termékekkel az a probléma, hogy a zsírt általában több cukorral, és egyéb feldolgozott adalékokkal pótolják, ami több kárt csinál, mint hasznot.

Tanulmányok igazolják, hogy a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú diéta csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Ugyancsak tanulmányok szólnak arról, hogy az alacsony zsírtartalmú diéta semmivel sem hatékonyabb, mint a lowcarb.

A Journal of Marketing Research tanulmánya megmutatta, hogy azok az emberek, akik az 'alacsony zsírtartalmú' címkét látták a termék csomagolásán, hajlamosak voltak abból akár 50%-al is többet enni, szemben azokkal, akik nem láttak ilyen címkét a terméken.

Évekig azt mondták, a telített zsírok károsak, de egy 350 000 páciens közreműködésével készült tanulmányban (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648?dopt=AbstractPlus) megbizonyosodtak arról, hogy a telített zsírsavfogyasztás és a szívbetegségek közt semmiféle kockázat sincs.

Azt hiszem az üzenet világos: felejtsd el az alacsony zsírtartalmú termékeket, helyette fogyassz olyanokat, amelyek gazdagok 'jó' zsírokban, így a vaj, halak, magok, avokádó és társai.

2. A tojásfogyasztás megemeli a koleszterinszintet

Hagyjunk fel a tojás gyűlöletével, és számoljunk le a fenti tévhittel most azonnal, hiszen a tojás tápanyagokban rendkívül gazdag.

Az általános vélekedés úgy tartja, a tojásfogyasztás emeli a koleszterinszintet, következésképp a szívbetegségek kockázatát. Hazugság. Az elfogyasztott koleszterin, és a vérben található koleszterin két teljesen különböző dolog. Lefordítva, ha koleszterindús ételeket eszel, attól még nem lesz a véredben több koleszterin.

Kutatás igazolja (http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539), hogy a tojásfogyasztás nem növeli sem a szív és érrendszeri betegségek, sem az infarktus kockázatát. Sőt, ha rendszeresen tojást fogyasztasz reggelire, még a súlyvesztésben is segíthet.

3. A növényi olajok egészségesebbek, mint a vaj

Hatalmas félreértés van a zsírok és olajok táján, ami nem is csoda. Bizonyos szervezetek folyamatosan azt hangoztatják, fogyasszunk növényi olajat. Nos, tisztázzunk valamit.

Néhány növényi olaj, mint például az olívaolaj, valóban jó. Mások, mint a szója vagy a kukoricaolaj, mely a feldolgozott termékek legtöbbjében is megtalálható, omega 6 zsírsavakban gazdag, mely a szervezetben gyulladásos folyamatokat indít el.

A legfélelmetesebb pedig az, hogy az omega 6-ban gazdag olajok növelik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ha már választani kell, én a kókuszolajat javaslom, de remek alternatíva a vaj is (lehetőleg zöld fűn nevelkedett tehenektől származó tejből).

4. A gluténmentes termékektől fogyhatsz

Számoljunk le a gluténmentes étkezés mítoszával. Az emberek nagy részének felesleges így táplálkozni. Ha cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedsz, akkor nyilván elengedhetetlen a gluténmentes termékek fogyasztása, egyébként viszont teljesen szükségtelen.

A gluténmentes diétának semmilyen hatása sincs a testsúly változására, ellenben ezek a termékek rendkívül drágák, ne pazarold rájuk a pénzed.

5. Azok a termékek, melyek címkéjén az 'egészséges' szó szerepel, valóban egészségesek

Folyamatosan elárasztanak minket egészségesnek álcázott termékekkel, és mi hiszünk a reklámok hazugságának. Vegyünk csak egy müzliszeletet vagy kekszet- tele cukorral és finomított szénhidráttal. Ezt ők remek gabonaforrásnak, délig tartó lendületnek, meg hasonló ostobaságoknak hívják. Az igazság az, hogy ha fel akarsz ülni a rövid élet és szívbetegségek hullámvasútjára, akkor fogyaszd ezeket a termékeket.

Egy tipp: ne foglalkozz sem a reklámokkal, sem a szlogenekkel, amikkel próbálják eladni neked a termékeket. Mikor vásárolsz, olvasd el azt a részt, ahol az összetevőket és a termék tápértékét feltüntetik - a tényeknek higgy. Vagy vásárolj nem előre csomagolt élelmiszereket.

A tudás hatalom. A nem tudás viszont nem mentesít a következmények alól. Éppen ezért, járj nyitott szemmel, ismerd fel ha a fenti tévhitek bármelyikébe botlasz, és étkezz VALÓBAN egészségesen.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan védekezz a hideg időjárással szemben?

Hogyan védekezz a hideg időjárással szemben?

Valljuk be kevesebben rajonganak a téli hónapokért, pedig egy szép hóesés vagy egy ropogós mínuszokkal, deres fákkal borított téli erdő is tudnak örömteli pillanatokat okozni.

A velünk élő mikroorganizmusok

A velünk élő mikroorganizmusok

Balla Réka gyógyszertári szakasszisztens írása a Mikrobiomról.