7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

Kétség sem fér hozzá, hogy imádunk rántott, olajban sült ételeket készíteni. Legyen szó halról, húsról, zöldségről, a panír nem hiányozhat. Cikkünk megmutatja, hogyan tedd az így elkészült ételeidet egészségesebbé.
7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

A táplálkozási szakértők úgy vélik, le kell mondanunk a panírban sült ételekről, hiszen egészségtelenek, helyette a párolást, illetve a grillezést javasolják.

Ám a bundában, bő olajban sült ételekhez a legtöbben ragaszkodunk. Elárulok egy titkot: nem kell feltétlenül egészségtelennek lennie annak, ami ilyen módon az asztalra kerül. Tarts velünk, mi megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz egészséges fogást az asztalra, anélkül, hogy le kellene mondanod a panírozott ételekről.

1. Használj olívaolajat

Ha olajban szeretnél sütni, használj olívaolajat. Létezik olívaolaj kifejezetten sütési célra, az extraszűz olívaolaj erre alkalmatlan. Mivel az egészségre sok pozitív hatása van, részesítsd őt előnyben az egyéb olajokkal szemben.

Amellett, hogy egészséges, tartós is. Magas hőmérsékleten sokkal stabilabb, szemben a napraforgó-,kukorica-, és szójaolajjal, azaz hosszabb ideig felhasználhatod anélkül, hogy a minőségéből és a tápértékéből vesztene.

2. Tartsd tisztán az olajat

Nagyon fontos, hogy az olaj, melyben az ételeid készülnek tiszta legyen. Ha már fáradt, tele van ételszemcsékkel, akkor bizony a frissen sütött ételeidnek égett íze lesz.

Ennek elkerülésére a legjobb megoldás elsősorban az olaj leszűrése használat után, így biztosíthatod hogy tiszta maradjon. Ám ez az olaj is elfárad egy idő után, ekkor elengedhetetlen, hogy cseréld.

3. Változtasd meg a panír összetételét

A jó panír elengedhetetlen kelléke egy finom ételnek. De ahhoz, hogy egészséges is legyen, nem árt változtatni az összetételén.

Ahelyett, hogy a liszt-tojás-zsemlemorzsa kombinációval próbálkoznál, készíts olyan tésztát, melybe csak belemeríted az ételt, és már süthető is - ilyen például a sörtészta. Így a zsemlemorzsát máris kiiktattad, a magas gluténtartalmú fehér liszt helyett pedig használj rizslisztet.

4. Hasznos buborékok

Ha olajban sült, panírozott ételt készítesz, a tésztád összetevői közt mindenképpen szerepeljen valamilyen szénsavas folyadék, például sör vagy ásványvíz, de a sütőpor sem rossz ötlet.

Miért hasznos? Mert sütés közben gázbuborékok szabadulnak fel belőle, így az ételed is kevesebb olajat nyel el.

Valamilyen gluténmentes liszttel párosítva garantált a finom és egészséges panír.

5. Az olaj hőmérséklete legyen állandó

A legtöbben ott rontják el a bő olajban sütést, hogy nem ellenőrzik az olaj hőmérsékletét, mielőtt az ételt belemerítenék a serpenyőbe.

Mi ezzel a probléma? Ha az olaj nem elég meleg, akkor az étel sem fog időben elkészülni, sokkal több időt tölt a serpenyőben, következésképpen több olajat szív magába.

Legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük a hőmérsékletet, hogy egy kis darab ételt beleteszünk az olajba - ha az a felszínen marad, a hőmérséklet ideális, és süthetünk.

Ezen túl érdemes még odafigyelni arra, hogy túl forró se legyen az olaj, hiszen ebben az esetben megéghetnek a benne sült ételek.

Egy fritőz segítségével a hőmérsékletet állandó szinten tarthatjuk.

6. Itasd le a felesleges olajat

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a sütés befejeztével egyből tálalják az elkészített fogást, így az nagyon olajos lehet. Ehelyett használjunk inkább speciálisan erre a célra kifejlesztett tálat, ahol a tál alsó részébe csepeg le a felesleges olaj. Ha nincs otthon ilyesmid, ne csüggedj. Az is elég, ha egy tálat több réteg konyhai törlőkendővel kibélelsz, ez felszívja a felesleges olajat.

7. Próbáld ki a sütőben sütést

Amennyiben az olajban sütés nem a te műfajod, javaslom, próbáld ki a sütőben sütést. Panírozott ételeidet permetezd be olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg. A panír így nem annyira ízletes, mintha fritőzben készült volna, cserébe viszont nagyon egészséges.

Nem kell lemondanod kedvenc, panírozott ételeidről, ha tudod, hogyan készítsd el őket jól, és egészségesebben.

Kapcsolódó cikkek

Mennyi só egészséges?

A só – itt a teljes igazság! - 2. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.

5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

Nagyon sokféle betegség létezik. Mi most 5 olyan betegséget mutatunk be, amelynek a létezéséről lehet, hogy nem is hallottál.

10 egészségtelen étel, melyet ne fogyassz - Ételek, melyek hízlalnak és károsak az egészségre.

Miért hagyj fel az egészségtelen ételek fogyasztásával?

A táplálkozás az egyik kulcstényezője az egészségünk megőrzésének. A cikkben kifejtjük, hogy miért hagyd abba az egészségtelen ételek fogyasztását.