Családi viták kereszttüzében - hogyan érvelj okosan?

Hajlamosak vagyunk elveszíteni a fejünket, ha szeretteink sokadszorra sem értenek meg minket egy bizonyos kérdésben, és este úgy oltjuk le a villanyt, hogy nem jutottunk közös nevezőre. Mit tehetünk az állandó, értelmetlen vitázás ellen?
Így kezeld helyén a családi vitát.

1. Ne vitázz, ha ideges vagy!

Nem tanácsos úgy érvelni az igazad mellett, ha más probléma miatt is stresszes vagy. Ilyen esetben halaszd későbbre a megbeszélést a szüleiddel vagy a pároddal. Feszült helyzetben hajlamosak vagyunk az észérvek helyett érzelmi zsarolásokkal, vagy esetleg bántó megjegyzésekkel tűzdelni a beszélgetést, így garantáltan nem jutunk közös nevezőre. Az ideális beszélgetésnél csak azok vannak ott, akiket érint egy adott kérdés, és mindkét fél ráér, vagyis tilos telefonálni, üzeneteket írni, vagy akárcsak vacsorát főzni.

2. Csak figyelmesen, türelmesen

Sose szólj közbe, amíg a másik beszél! Fékezd az indulataidat, gondold át, mit fogsz mondani, és ne szúrj közbe megjegyzéseket sosem. Ezt a tiszteletet elvárhatod a vitapartneredtől is. Ha mégsem várja meg, amíg megosztod a gondolataidat, nyomatékosan kérd meg, hogy hallgasson végig közbeszólás nélkül.

3. Ne mentegetőzz

Ismerd el, ha valamiben hibáztál, és vállald fel bátran, hogy nincs mindig igazad. Nem szégyen, hogy hoztál rossz döntéseket a múltban, hiszen mindenkivel előfordul ilyen. Ne próbáld meg másra hárítani a felelősséget, hanem mondd ki, ha érzelmi alapon hoztál rossz döntést, vagy netán nem szereztél elég információt az adott helyzetben. Az egyik legnagyobb erény az, ha valaki tud bocsánatot kérni.

4. Empátia

Mielőtt vádaskodni kezdenél, képzeld magad a másik fél helyébe, de nem ám egy fél percre. Gondold át, mit érezhet most, a vita közepette? Mi vezetett odáig, hogy nem értitek meg egymást? Vajon mi játszódott le az ő lelkében az utóbbi napokban? Milyen eseményeken ment keresztül mostanában? Az élet más területein is nehézségekkel néz szembe?

Ha a vitapartnered nem érti meg, amit magyarázol neki, kérd meg, tegye fel magának ezeket a kérdéseket. Adjatok időt egymásnak, ne válaszoljatok azonnal, indulatból. Ha mégis rossz irányt venne a beszélgetés, és a párod vagy például az édesanyád elsírja magát, ne vonulj el csöndesen, hanem öleld meg, és biztosítsd róla, a nézeteltérésetek ellenére nagyon szereted.

5. A szüleid, a nővéred, a fiad...

Bármilyen érvvel áll elő a másik fél, sohasem szabad a szeretteivel bántani. A "bezzeg az te anyád", "a te neveletlen gyereked" kezdetű mondatokat felejtsük el, és semmilyen helyzetben se vegyük elő, hiszen ez minket is minősít. A szüleinket, testvérünket, nagyszüleinket nem választhatjuk meg, és nem is cserélhetjük le, így lehet valakinek sok rosszindulatú rokona, ez nem minősíti az adott személyt.

Kapcsolódó cikkek

5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

Nagyon sokféle betegség létezik. Mi most 5 olyan betegséget mutatunk be, amelynek a létezéséről lehet, hogy nem is hallottál.

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

A panírozott ételek nem egészségesek, de egészségessé varázsolhatod azokat.

Változtasd meg az életed 2 hét alatt 14 lépéses életmód-átalakító programunk segítségével.

Változtasd meg az életed 2 hét alatt! 14 lépéses életmód-átalakító program

Akár 2 hét alatt is megváltoztathatod az életedet! Beavatunk a titokba, hogyan tedd!