12 lépés pénzügyi helyzeted azonnali javulásához

A legtöbben folyamatosan pénzhiánnyal küzdenek. Te is azok közé tartozol, akik hó végén már a hitelkártyájukból tartják fönt magukat? Akkor neked szól ez a cikk.
12 lépés pénzügyi helyzeted azonnali javulásához - Pénz azonnal

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Néhány egyszerű lépéssel elindulhatsz azon az úton, mely elősegítheti pénzügyi helyzeted javulását.

1. Tanulj pénzügyekről

Nem, nem kell tanfolyamra beiratkoznod, interneten, és a könyvtárakban is rengeteg hasznos anyag kering a pénzmenedzsmentről, a megtakarításokról, befektetésekről, ezekről érdemes tájékozódnod, folyamatosan képezned magad. Ha nem rendelkezel ügyes könyvelővel, fontos, hogy saját magadnak is tudj mérleget készíteni azért, hogy tisztán láss a pénzügyeiddel kapcsolatban.

2. Takaríts meg

Takaríts meg a nehezebb időkre, nyugdíjas korodra, tegyél félre, hogy segíthesd a gyerekeidet, vagy bármire, ami fontos neked. Ha eddig nem kezdted el, egy másik cikkünk jó útmutató lehet.

3. Diverzifikálj

Amint megtakarítasz, fontos, hogy ne csak egyfajta eszközben tarts a pénzed. Rendelkezz olyan befektetéssel, amelyet rövid időn belül pénzzé tudsz tenni vészhelyzet esetén, de legyenek hosszabb időtávra szóló befektetéseid is. Kötvények, részvények, hedge fundok, ingatlanok, antikvitás stb. Ha nem igazodsz ki a befektetések tengerében, érdemes felkeresni egy pénzügyi tanácsadót, hosszútávon kifizetődik.

4. Fizesd ki az adósságaidat

Tartozol a banknak? Esetleg ismerőseidnek? Még mindig nyakadon a hitel? Legyen a fő prioritásod az, hogy ezeket a tartozásokat lerovod, míg ezt nem vagy képes megtenni, nem tudsz továbblépni. Utána elkezdhetsz félretenni.

5. Figyeld mit eszel!

Az összeg, amit minden hónapban ételre költesz, igen jelentős. A probléma az, hogy ennek az ételnek egy része a szemétben landol, mert feleslegesen vásárolsz túl nagy készleteket. Minden héten tervezd meg a heti étrendet, ehhez okosan vásárolj, és csak annyit, amennyi szükséges. Ha vannak kuponjaid, váltsd be őket. A kidobott étel olyan, mintha a pénzed dobnád ki a szemétbe. Kezeld okosan háztartási kiadásaidat.

6. El a kezekkel a távirányítótól

Mennyit ülsz a tévé előtt egy nap? Miért kell neked a legtöbb csatornás kábeltévé előfizetés? Mire tudnád költeni azt a pénzt, amely akkor felszabadulna, ha olcsóbb előfizetésre váltanál? Tedd le a távirányítót, és töltsd az időt hasznosabb dolgokkal.

7. Kapcsolj ki

Mennyi kütyüd van otthon, amivel telefonálsz, internetezel, video streamelsz vagy éppen játszol? Tényleg szükséged van mindegyikre? Azon túl, hogy sok áramot fogyasztanak ezek a készülékek, az előfizetések is sokba kerülnek rájuk. Válts olcsóbb előfizetésre, vagy mondd fel teljesen a szerződésed. A helyzet ugyanaz, mint a tévé esetében. Rengeteg értékes időd szabadul majd fel.

8. Készíts mérleget

Fogalmad sincs, mennyit költesz, hová megy a pénzed, mennyit takarítasz meg és így tovább? Csak egy Excel táblára van szükséged, melybe minden hónapban felvezeted a kiadásaidat és bevételeidet, hogy tisztább képet kapj pénzügyi helyzetedről. Legyen egy külön rovat a befektetéseknek. Az lenne a cél, hogy egy idő után ez a rovat ne legyen üres. Szánj időt a pénzügyi mérleged elkészítésére, de ha nehezedre esik, kérj föl egy jó könyvelőt, aki rendet tesz majd a pénzügyeidben.

9. Iratkozz le a hírlevelekről

Hányszor volt már, hogy belenéztél a hírlevélbe, ami a legújabb kütyüket, esetleg kozmetikai termékeket, vagy ruhákat kínálta neked, és késztetést éreztél, hogy megvásárold valamelyiket? Ezek jellemzően olyan termékek, amikre igazából nincs is szükséged. Hogy elkerüld a csábítást, iratkozz le ezekről a hírlevelekről.

10. Vállalj plusz munkát

Sokszor csak egy karnyújtásnyira (vagy inkább pár kattintásnyira) van egy szuper lehetőség. Talán valaki bébiszittert keres néhány órára, kutyasétáltatót, esetleg valakit, aki kitakarítana nála. Ha érzel magadban erre késztetést, de legalábbis szeretnél némi pluszt keresni, érdemes elgondolkoznod a lehetőségek valamelyikén.

11. Szórakozz kreatívan

Gyakran jársz étterembe, bárba, kávézóba, diszkóba a barátaiddal? Ott bizony komoly összegeket el lehet költeni anélkül, hogy bármi látszata volna. Nem azt mondom, hogy ne járj szórakozni. De mit szólnál inkább egy házilag készített vacsorához, biciklitúrához, vagy piknikhez? Nem kerül sokba, mégis összehozza a csapatot.

12. Készíts pénzügyi tervet, amihez mindig tartsd magad

Pénzügyi tervet bárki képes készíteni, interneten is sok hasznos infót találsz ehhez, de ha mégsem, egy pénzügyi tanácsadó ebben is segítségedre lehet. Akármilyen csábító is egy új cipő vagy táska, nem lenne jobb befektetni ezt az összeget, hogy majd több legyen belőle? Később hálás leszel magadnak ezért.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül - hasznos tippek önéletrajz CV íráshoz pályakezdőknek, friss diplomásoknak és pályaelhagyóknak.

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül?

Önéletrajzot írni már csak azért is érdemes írni, mert ha jól írjuk azt meg, nagyobb esélyekkel indulhatunk a munkaerőpiacon.

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével - Tippek milliárdosoktól, hogyan légy gazdag és sikeres.

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével

A milliárdosok tudnak valamit. Egyet biztosan: spórolni. Hiszen hogyan lehetnének milliárdosok, ha két kézzel szórnák a pénzt? Tanuljunk tőlük!

Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem - Warren Buffett befektetési és tőzsdei tanácsai.

Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem

Ki Warren Buffett? Mit tud ez a férfi a befektetésekről? A cikkből mindenre fény derül!