Hogyan légy milliomos 30 éves korodra?

Lehetetlennek tűnő vállalkozás? Nem az! Olvasd el cikkünket, mely segít abban, hogy Te is a meggazdagodás útjára lépj.
Hogyan légy milliomos és anyagilag független 30 éves korodra?

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Lehetetlen vállalkozásnak tűnik a legtöbb ember számára, hogy valaha is milliomos legyen. A helyzet az, hogy csak korlátozó gondolkodásuk és hiedelmeik teszik elérhetetlenné az áhított vagyont.

Minél hamarabb hoz meg valaki okos pénzügyi döntéseket, annál valószínűbb, hogy csatlakozhat a milliomosok klubjához.

Ha szimplán csak gyűjtögeted és tartalékolod a pénzt, az még nem tesz gazdaggá. Különböző módszereket kell ötvöznöd, melyek segítenek abban, hogy meg is sokszorozd a vagyonodat.

Nem tehetsz róla, ha szegénynek születtél. De ha szegény emberként halsz meg, az már a te hibád.

1. Növeld a bevételeidet

A milliomos élethez vezető első lépcsőfok, hogy rendelkezz azzal a pénzösszeggel, mely a befektetéseid alapját képezi. Ahhoz természetesen, hogy rendelkezésre álljon ez az összeg, jól fizető állásra van szükséged. Nem csak megszerezned kell ezt az állást, de törekedni arra, hogy folyamatosan feljebb kerülj a ranglétrán, képezd magad.

2. Élj mértékletesen

Talán azt hiszed, a milliomosok mind csillogó autókat vezetnek, és a legújabb kütyükkel rendelkeznek. Ez nem minden esetben igaz, és ha szeretnél milliomos lenni, neked is el kell kerülnöd ezt a csapdát. Később kifizetődik. Ne pazarolj, soha ne vegyél semmit teljes áron, figyeld a leértékeléseket, válassz olcsóbb internet előfizetést, a drága konditermi bérletet pedig cseréld le futásra.

3. Tervezd meg a befektetéseidet

A gyűjtögetés bár egy fokkal jobb, mint a haszontalan pénzköltés, mégsem célravezető. Hiszen a pénz, amelyen ülsz, nem termel neked semmit. Nem kamatozik. A legtöbb bankbetét éppen csak picivel fizet többet az inflációnál, ezzel sem mész sokra, de jobb, mint szimplán számlán tartani a pénzt.

Amikor pénzt gyűjtesz, fontos tudnod, hogy ne azért gyűjts, hogy a pénzed lustálkodjon, hanem azért, hogy dolgozzon érted.

Tanulj meg például tőzsdézni. Ha értékpapírokat, nem pedig mögöttes eszközöket vásárolsz, kevésbé jelent kockázatos ügyletet, a jól kiválasztott értékpapírok pedig magas hasznot hozhatnak neked, melyek után csak a nyereségadót kell befizetned. Ha pedig tartós befektetési számlán kereskedsz, és 5 évig nem nyúlsz a pénzhez, a nyereséged tisztán adómentes. Én a KBC Equitason kereskedek, minőségi szolgáltatásokat nyújtanak magyarországi viszonylatban az egyik legkedvezőbb áron.

4. Tanuld meg a különbséget a 'jó' és a 'rossz' adósság között

Az adósságnak többféle formája létezik. Van hasznos és haszontalan adósság.
Haszontalan adósság az, ha olyasvalamire veszel fel hitelt, amire alapvetően nincs szükséged és/vagy nem termel neked több hasznot, például egy új iPhone.

Hasznos adósság az, ha egy lakás vásárlására például havi 60.000 Ft-os hitelt veszel fel, a lakást pedig havi 80.000 Ft-ért ki tudod adni, így 20.000 Ft a tiszta haszon, a futamidő végén pedig még a lakás is a tulajdonodba kerül.

Noha bizonyos bankok a hitelkártyás költéseid 1-2-3 %-t visszafizetik neked, mégis óva intelek attól, hogy valaha hitelkártyád legyen. Egy bankkártya éppen elég, így csak azt a pénzt költöd, ami valóban a tiéd.

5. Tartsd számon a pénzügyeidet

A pénzed csak úgy tud nőni, ha pontosan odafigyelsz rá - mennyit, mikor, mire adsz ki, és természetesen mennyi a bevétel. Hasznos applikáció okostelefonra a Mint, amivel menedzselheted pénzügyeidet, de ha nincs kedved letölteni, egy Excel tábla vagy a jó öreg papírforma is megteszi. Készíts mérleget. Ha jobban átlátod a pénzügyeidet, okosabb pénzügyi döntéseket hozhatsz.

6. 50/20/30

Hogy mit takar ez a három szám, most elmagyarázom. Ezek százalékok, amelyek alapján be kellene osztanod a pénzed minden hónapban. 50 % megy a szükséges kiadásokra, mint a lakbér, rezsi, étel-ital. 20 %-ot takaríts meg minden hónapban, a maradék 30 % pedig mehet arra, amire csak akarod, például nyaralásra, éttermi étkezésekre, ruhákra, stb.

7. Mindenből csak egy!

Azért, hogy ne vessz el az adminisztráció és a kiadások tengerében, magánszemélyként csak egy bankszámlád legyen, egy megtakarítási számlád és egy bankkártyád. Nagyszerű persze diverzifikálni a vagyont, de legyen átlátható a rendszer. Ha több számlád és több kártyád van, több kiadásod és több fejben tartani valód van. Arról nem beszélve, hogy esetenként többet is költesz, mint azt valójában tennéd.

8. Legyen célod

Amellett, hogy takarékoskodsz, fontos, hogy legyen egy határozott célod, mikor befektetsz. Tudd, miért akarsz milliomos lenni, fogalmazd meg magadnak, és akár írd is le, milyen előnyeid származnak majd abból, ha több pénzed lesz, mint amennyit elköltenél. Csak ülni a pénzen sehová sem vezet. Ha keményen dolgozol érte és okosan megfialtatod, jutalmazd meg magad valamivel az első milliód után, például egy hasznos üzleti workshoppal, ami segíthet még tovább növelni jövedelmedet.

9. Légy elkötelezett

Kötelezd el magad hosszútávon arra, hogy milliomos légy. Az első milliód után ne torpanj meg, hanem menj tovább, tégy szert minél nagyobb és nagyobb vagyonra.

10. Tudd, mibe fektess

Befektetések kapcsán hallgass a megérzéseidre. Ne hallgass a banki tanácsadókra, ők mindenkinek ugyanazt a befektetési palettát próbálják eladni, inkább sales-esek, mint valódi tanácsadók. Ha iránymutatásra vágysz, privát pénzügyi tanácsadót keress fel, aki eszközök szélesebb palettájával rukkol majd elő: részvény, kötvény, ingatlan vagy akár saját üzlet.

Okosan meghozott pénzügyi döntések sorozatával elérheted, hogy önerőből 30 éves korodra milliomos légy. Meglehet, hogy alkalmanként hibázol, de ha a meggazdagodás lebeg a szemed előtt, nem vallhatsz kudarcot.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül - hasznos tippek önéletrajz CV íráshoz pályakezdőknek, friss diplomásoknak és pályaelhagyóknak.

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül?

Önéletrajzot írni már csak azért is érdemes írni, mert ha jól írjuk azt meg, nagyobb esélyekkel indulhatunk a munkaerőpiacon.

12 lépés pénzügyi helyzeted azonnali javulásához - Pénz azonnal

12 lépés pénzügyi helyzeted azonnali javulásához

Nem tudod beosztani a jövedelmedet? Fogalmad sincs, hogyan spórolj? Akkor ez a cikk csakis neked szól!

Egyszerű meggazdagodás, gyors pénzkeresés - Hogyan légy sikeres és gazdag?

Egyszerűbb meggazdagodni, mint gondolnád

Mindenki szeretne gazdag lenni, mindenki szeretne anyagi jólétben élni. Mi most tippeket adunk a meggazdagodáshoz.