Amit a pénzről tanított nekünk az irodalom

Jó, ha van, de önmagában nem tesz boldoggá. Csupán egy papírdarab, egy eszköz - és évezredek óta többé-kevésbé ez mozgatja az emberiséget, illetve része a művészeti alkotásoknak, vagyis megjelenik az irodalomban is.
Amit a pénzről tanított nekünk az irodalom

1. Agatha Christie

Való igaz, hogyha mindig mindent megkaptál a szüleidtől, kevésbé tudod megbecsülni az apró meglepetéseket, vagy például egy finom kávét egy napsütéses szombat reggelen. Légy hálás mindenért, és ha azt érzed, szörnyű az életed, jusson eszedbe: más emberek még csak élelmiszert vagy tiszta vizet sem tudnak vásárolni.

2. Csíkszentmihályi Mihály

"A tárgyak kétségtelenül bizonyítják tulajdonosuk hatalmát. Az Én végtelenségig szélesítheti határait, ha láthatóan egyre nagyobb vagyon felett rendelkezik. De minél inkább függ egy személyiség a külső tárgyaktól, annál sebezhetőbb lesz."

A tényleges szükséglet nélküli vásárlás, a felesleges pénzköltés, egy tizedik csizma vagy autó nem boldogítja a tulajonosát - ami igazán megtölti tartalommal a mindennapjainkat, azok a szeretteink, a barátaink, a kapcsolataink. Bár kétségtelenül okoz némi örömet megkapni egy régóta áhított tárgyat, ami ennél még boldogabbá tehet, az az adakozás. Egy-egy hálás mosolyt sose felejtünk el, de ha felteszed magadban a kérdést, arra például emlékszel, hogy 2-3 éve mit kaptál karácsonyra?

3. Benedek Elek

"Inkább maradjak szegény, semhogy a vagyon kiforgasson valómból. Inkább maradj te is szegény, a ki jó szívvel ad egy darab kenyeret a nálánál is szegényebbnek, semhogy duskálván a földi javakban, szív nélkül, tüntetőleg, az egész világ szemeláttára dobj kalácsot az éhezőnek."

Adni csak úgy adj, ha azt szívesen teszed, és nem azért, hogy mások előtt jó embernek mutasd magad. Se szeri se száma az olyan hírességeknek, akik csak névleges állnak egy jó ügy mellé a vagyonukkal, valójában pedig csöppet sem érdeklik őket az éhező gyerekek vagy a klímaváltozás.

Higgy abban, hogy te is tudsz segíteni, kicsit jobbá tenni a világot, így ha nem is tudsz feltétlenül a pénzedből adakozni, segíts kutyasétáltatással egy állatmenhelyen, vagy önkénteskedj olyan szervezeteknél, amelyeknek a célkitűzéseivel egyetértesz, így igazán magadénak érzed te is az ügyet. Taníthatsz idegennyelvet hajléktalanoknak, színezhetsz vagy bábozhatsz sérült gyerekekkel, vagy felhasználhatod a számítógépes ismerteidet is, és készíthetsz weblapot vagy facebook oldalt egy-egy egyesületnek.

4. Antoine de Saint-Exupéry

"Sem a vagyon, sem a győzelem nem örökké tartó állapot, amely úgy kijár az embernek, mint a takarmány az állatnak."

A szerencse forgandó - egyszer fent, egyszer lent, és ez igaz a pénzügyeinkre is. Ha átmenetileg kicsit szűkösebb a pénztárcád, akkor se keseredj el, kreatív ötletekkel így is kihúzhatod a hónap végéig. Keress olcsó alapanyagokra épülő recepteket az interneten, és ha ünnepeltek valamit, otthon rendezz vendégséget, ne étteremben. Apró megfontolásokkal több ezer forintot spórolhatsz, és idővel megszokhatod ezt az életmódot - vagyis hogy okosan, mégis viszonylagos jómódban vezeted a háztartást.

5. Nógrádi Gábor

"Ostobán van kitalálva ez az élet, mondhatom. Mire az embernek pénze lesz, már nem tudja igazán kiélvezni."

Ha lakást vagy autót akarsz venni, vagy éppen a gyermekvállalásra készültök a pároddal, bizony előfordulhat, hogy hónapokig spórolnod kell, és kicsit szűkösebben élni. Viszont mindig tartsd szem előtt, hogy most még kíváncsi vagy a világra, nem betegeskedsz, és viszonylag függetlenül mehetsz bármerre - ne szalaszd el a szép élményeket, a nagy nevetéseket, az őrült fesztiválokat, és a meghitt, baráti körben töltött borozós estéket.

Kapcsolódó cikkek

8 hatalmas hiba, amit elkövethetsz a pénzzel kapcsolatban - Pénzügyi hibák és tanácsok, okos megoldások

8 hatalmas hiba, amit elkövethetsz a pénzzel kapcsolatban

A spórolás, takarékoskodás nem könnyű feladat. Éppen ezért segítünk és adunk tanácsot, hogyan takarékoskodj és az okos befektetésekhez is adunk néhány ötletet.

A milliomos gondolkodásmód 4 alappillére

A milliomos gondolkodásmód 4 alappillére

Hogyan gondolkodnak a milliomosok? Milyen gondolatok, gondolatok tették őket milliomossá? A cikkben erről olvashatsz.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod - Tanácsok fiatal milliomosoktól.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod

Nem mindenki milliomos, de sok embernek sikerül azzá válni. Sokat tanulhatunk tőlük. Mutatjuk is, hogy milyen dolgokat.