8 hatalmas hiba, amit elkövethetsz a pénzzel kapcsolatban

Melyek azok a felesleges kiadások, melyek megterhelik pénztárcádat, de nem visznek előre? Melyek azok a hibák, amelyeket pénzügyeiddel kapcsolatban elkövethetsz? Ezeket gyűjtöttük most össze.
8 hatalmas hiba, amit elkövethetsz a pénzzel kapcsolatban - Pénzügyi hibák és tanácsok, okos megoldások

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

1. Túl sok és túl drága biztosítással rendelkezel

Természetesen vannak biztosítások, amiket a törvény előír, és muszáj befizetni. A biztosítási ügynökök és a reklámok folyamatosan próbálnak arról meggyőzni minket, hogy drágább, jobb biztosításokra cseréljük a régit. Akár a házadról, az autódról vagy az életedről van szó, ne köss drágább biztosítást annál, mint amire valóban szükséged van, máskülönben csak a biztosítási ügynökök és biztosítótársaságok zsebét tömöd.

Ma már az interneten online is választhatsz biztosítást, és mivel az alkusz portálokon összehasonlítják neked a különböző ajánlatokat, lehetőséged nyílik a legjobbat választani, sokszor kedvezőbb áron, mint a jelenlegi biztosításod. Érdemes szétnézni, és szükség esetén váltani.

2. Túl sokat fizetsz olyan szolgáltatásokért, amiket olcsóbban megkaphatnál

Ha valamilyen szolgáltatást szeretnél igénybe venni, érdemes körbe nézni az interneten, valaki nem-e kínálja olcsóbban, vagy akár teljesen ingyen. Sok ilyen van, mint például a Skype, amivel ingyen beszélgethetsz. Miért fizetnél egy hosszú beszélgetésért vagyonokat a telefonszolgáltatódnak, ha megteheted ingyen? Egyébként, normál telefonhívásokat is lehet rajta bonyolítani, nagyon kedvező percdíjakért, nemzetközi viszonylatban.
Vagy itt vannak az újságok. Előfizetsz a papírformátumra, vagy inkább letöltöd tabletre az ár töredékéért? Te választasz, de az utóbbi jobban kíméli a pénztárcádat.

3. Túl gyakran váltasz újabb dolgokra

Amikor az Apple kihoz egy új iPhone-t, az emberek hosszú sorokban tolonganak a boltok előtt. Ennyire fontos lenne, hogy a legújabb modellt birtokoljuk?

Ne vakítsanak el a reklámok. Ne vásárolj felesleges dolgokat. Sokkal inkább olyasvalamit keress, ami a pénztárcádhoz van szabva és 3-4 évig is kitart. Így annyit spórolsz, hogy akkor majd akár a legújabb modellt is megveheted, ami szintén jó szolgálatot tesz majd neked nagyon sokáig.

4. Nem veszel tudomást a rejtett költségekről

A bankok rengeteg rejtett költséget, terhet rónak ránk, nézd csak meg hó végén a bankszámla kivonatodat. Érdemes szétnézni a bankok számlakínálatában, hiszen akár több ezer forintos eltérések is lehetnek a pénzintézetek díjszabásai között. Fizess a legtöbb helyen kártyával, ez teljesen ingyenes a készpénz felvétellel ellentétben, és a kiadásaid is jobban nyomon követhetők.

5. Nem spórolsz

Nagyon sokan nem spórolnak, egyszerűen nem tanulták meg gyerekkorukban, hogyan kell. Van egy nagyszerű technika, én az "először magadnak fizess" módszernek hívom. A havi bevételed 10 %-t tedd magadnak félre befektetési számlán ha lehetséges, minden hónapban. Nem egy hatalmas összeg, és gondolj arra, hogy egyébként is szükségtelen dolgokra költenéd. Tekints a megtakarítási számládra szentként, amihez sosem nyúlsz hozzá, legyen szó akármilyen hihetetlen ajánlatról, vagy elszalaszthatatlan vásárlási lehetőségről.

6. Szükségtelen dolgokat vásárolsz

Talán odavagy a ruhákért, táskákért, cipőkért (atyaég, én is magamra ismertem), de nincs szükséged minden héten új modellre. Attól, hogy a sztárok folyamatosan a legújabb dizájner darabokban menőznek, neked nem kell követned a példájukat. Szerintem a legjobb, ha van néhány klasszikus, drága darabod, amit ügyesen kombinálsz fast fashion ruhákkal. A stílus nem pénzkérdés. Ahhoz pedig, hogy tetemes pénzt spórolj a drága holmikon, meg kell tanulnod a vágyaidat a szükségleteidtől elkülöníteni.

7. Pazarolod az ételt

Ne vásárolj több ételt annál, mint amennyit megeszel. Rettenetes dolog, hogy mi ételt dobunk ki, máshol meg éheznek; a pénztárcádnak pedig legalább ilyen rettenetes, hogy minden meg nem evett morzsáért fizetsz. Lehet, hogy a pénzed negyedét olyan dolgokra költöd el a boltban, amit később el sem fogyasztasz.

Kövesd nyomon az étrended, tervezd meg a menüdet. Nem csak anyagilag profitábilis, de jót tesz az egészségednek is. Ha kész bevásárlólistával indulsz a boltba, amit a tervezett menü alapján állítottál össze, akkor tudatosan költesz olyan ételekre, amikre valóban szükséged van. Emellett érdemes minél többet otthon, magad előállítani a napi menüt, adott esetben ezt vinni magaddal munkába is, hiszen jóval olcsóbb megoldás, mintha minden alkalommal étteremben ennél, vagy az ebédszünetek alkalmával egészségtelen dolgokra költenéd a pénzed a helyi büfében.

8.Türelmetlen vagy

A forgalmazók imádnak hasznot húzni a gyarló emberi természetből, ami arra irányul, hogy a javakat azonnal birtokolni akarjuk. Ebből természetesen ők kerülnek ki győztesen, hiszen miért is várnánk a legújabb kütyük, ruhák stb megvásárlásával? Nekünk az kell, nekünk az jár!

A pénzt, nem meglepő módon, el lehet költeni kevésbé impulzívan is. Érdemes figyelni az akciókat. Én például egy boltba sem merészkedek be, ha nincs legalább 30 %-os leárazás. Az outletekbe is érdemes látogatást tenni, hiszen legtöbbször féláron, vagy még olcsóbban lehet megkapni a korábban áhított termékeket.

Ha látsz valamit, és nagyon, és azonnal vágysz rá, akkor is hagyj magadnak némi időt, mielőtt megvásárolod. Ha a vágyad néhány nap alatt alábbhagy, nem is volt szükséged igazából a termékre, és máris rengeteg pénzt spóroltál.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan légy milliomos és anyagilag független 30 éves korodra?

Hogyan légy milliomos 30 éves korodra?

A kérdés igazán jól hangzik. De hogyan kell ezt megvalósítani? A cikk erről szól, ehhez adunk inspirációkat, ötleteket.

Egyszerű meggazdagodás, gyors pénzkeresés - Hogyan légy sikeres és gazdag?

Egyszerűbb meggazdagodni, mint gondolnád

Mindenki szeretne gazdag lenni, mindenki szeretne anyagi jólétben élni. Mi most tippeket adunk a meggazdagodáshoz.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod - Tanácsok fiatal milliomosoktól.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod

Nem mindenki milliomos, de sok embernek sikerül azzá válni. Sokat tanulhatunk tőlük. Mutatjuk is, hogy milyen dolgokat.