A 10 legnagyobb pénzügyi hiba, amelyet a 20-as éveidben elkövethetsz

A húszas éveink önmagunk keresésének időszaka, melynek során sok hibát, köztük pénzügyi hibákat is elkövetünk. Tarts velünk, ismerd meg a legnagyobb pénzügyi baklövéseket, és tanuld meg, hogyan kerekedj felül rajtuk.
A 10 legnagyobb pénzügyi hiba a 20-as éveidben - Pénzügyi hibák és megoldásaik, segítség a pénzügyi terv kialakításához.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

1. Olyan kapcsolatokat építeni magad körül, melyekből semmilyen anyagi hasznod nem származik

Tudom, ez most számítóan hangzik, de legyen szó akár egy kör italról, akár egy házasságról, a társas kapcsolatok - bármilyen formában - drágák. Olyan emberekkel vedd körül magad, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek, legalábbis ami a pénzt illeti. Olyan partnert válassz magad mellé, akivel jövőt építhetsz, akiben van potenciál. Ehhez a jövőhöz pénz kell, amit együtt kell megteremtenetek.

2. Egyetemre járni "csak mert"

Sok fiatal már a húszas éveit komoly diákhitellel a nyakában kezdi, amit talán még a harmincas éveiben is nyögni fog. Mielőtt ilyesmire szánnád el magad, döntsd el, egyáltalán szükséged van-e egyetemi képzésre; a szakma, amit szeretnél elsajátítani talán csak egy speciális iskolát, tanfolyamot igényel, kevesebbe kerül, és jóval hatékonyabb. Ha nem tudod, milyen irányba szeretnél továbbtanulni, dolgozz egy évet, közben pedig fedezd fel önmagad. Jóval egyszerűbb tűnik pénzt keresni önfelfedezés közben, mint kidobni a pénzt olyan felesleges oktatásra, amit nem szeretsz, vagy nincs rá szükséged.

3. Adósságokba verni magad

Beszélj bármilyen pénzügyileg sikeres, nálad idősebb emberrel, és bizonyára nevetni fog azokon az időkön, amikor kenyéren meg tésztán élt, és turkálóból öltözködött. Ő, és minden sikeres ember keresztülment effajta "krízisen". Hogyan lettek mégis gazdagok? Szerintem már tudod a választ. Spóroltak. Félretettek az álmaikra. Képesek voltak elkülöníteni mi az, amit akarnak, és ebből mi az, amire valóban szükségük van. Minden forint, amit most megspórolsz, jó szolgálatot tesz neked az elkövetkezendő években.

4. Hitelkártyával rendelkezni

Ez minden életkorban nagy hiba, de már így indítani elég rossz ötlet, hiszen egy spirálba kerülsz, amiből nehéz kiszállni. Legyen egy bankkártyád, semmiképp sem hitelkártya. Ebből olyan dolgokat vásárolj, amit megengedhetsz magadnak. A többire pedig spórolj vagy felejtsd el.

5. Autót venni

Valóban klassz, ha van egy jó autód, de csak akkor érdemes erre beruházni, ha megengedheted magadnak. Nem csak kifizetni kell, van karbantartási költsége is, a gyorshajtási csekkekről nem is beszélve. Eszedbe ne jusson hitelből finanszírozni. Járj biciklivel, gyalog, vagy használd ki a tömegközlekedést, rövid idő alatt összespórolhatod egy szuper autó árát.

6. "Ráérünk arra még..."

Sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő, de megfelelő tervezéssel felkészülhetünk rá. Már most kezdj spórolni a nyugdíjadra, fektess be okosan, hiszen ha leszel olyan szerencsés hogy elérd a nyugdíjkorhatárt, állami nyugdíj, mint olyan, biztosan nem lesz. Abból kell majd fenntartanod magad, amit félretettél.

7. Nem felkészültnek lenni a váratlan helyzetekre

Kell, hogy legyen valamilyen megtakarításod arra az esetre, ha bármilyen okból kifolyólag beüt a krach. Minél több vésztartalékod van, annál jobb. Mi van, ha elveszíted az állásodat, nagyszerviz kell az autódra, vagy éppen a gyermeked kórházba kerül? Sajnos ezekkel a lehetőségekkel is számolni kell, úgyhogy már most kezdj félretenni a váratlan helyzetekre.

8. Nem rendelkezni biztosítással

Mi történik, ha bármilyen okból megsérülsz, megrokkansz? Miből fizeted majd a számláidat? Mi történik, ha valaki összetöri az autódat, de nincs meg a tettes? Mi történik, ha a szomszéd fala leázik, és tönkretesz mindent a lakásodban? Ezek sajnos minden napos forgatókönyvek, de ha rendelkezel biztosítással ezekre a helyzetekre, akkor a dolgok anyagi részének megoldása kevesebb fejfájást okoz majd. Nézz szét az interneten, kalkuláld ki magadnak a legkedvezőbb biztosításokat, és ami feltétlenül szükséges, szánd rá a pénzt minden hónapban ezek befizetésére.

9. Képtelen vagy tervezni

Egy jó pénzügyi terv elengedhetetlen ahhoz, hogy maximalizáld a jövedelmed, okosan fektess be, és elkerüld a felesleges anyagi kiadásokat. Érdemes felkeresni egy pénzügyi tanácsadót, aki segít neked a tervezésben, egy könyvelőt, aki kitisztítja a mérleged, hidd el, megéri, hiszen nemcsak tisztábban látsz a pénzügyeidet illetően, de hasznos gyakorlati tanácsokat is kapsz a jövőre nézve.

10. A barátok és a család segítségét kéred - anyagilag

A kapcsolatok akkor szoktak megromlani, ha a pénz kerül benne előtérbe, leginkább ha kölcsönkérsz, és képtelen vagy megadni. Őrizd meg családi és baráti kapcsolataid szentségét, ha feltétlenül pénzre van szükséged, akkor pedig fordulj a bankhoz.

Nagy feladatnak hangzik?
A stabil pénzügyi háttér megteremtése és fenntartása valóban nem könnyű, de ha már a húszas éveidben is okosan látsz neki a feladatnak, könnyen létrehozhatod azt a szilárd alapot, mely közelebb visz az álmaidhoz, és melyről sokan egész életükben csak álmodnak.

Kapcsolódó cikkek

A milliomos gondolkodásmód 4 alappillére

A milliomos gondolkodásmód 4 alappillére

Hogyan gondolkodnak a milliomosok? Milyen gondolatok, gondolatok tették őket milliomossá? A cikkben erről olvashatsz.

A 10 legnagyobb pénzügyi hiba a 20-as éveidben - Pénzügyi hibák és megoldásaik, segítség a pénzügyi terv kialakításához.

A 10 legnagyobb pénzügyi hiba, amelyet a 20-as éveidben elkövethetsz

Fiatalság, bolondság. Van némi igazság ebben, hiszen a fiatalok többnyire a mának élnek, ezért nem mindig gondolnak a jövőre, nem spórolnak. A cikkben a pénzügyi hibákra hívjuk fel a figyelmet.

5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

Mindenkinek jól jönnek azok a tippek, amelyekkel pénzt spórolhat meg. Mi most ilyen tippeket mutatunk.