Mézzel édesített édesburgonya pite
Ez a pite ideális választás az ünnepekre, vagy bármikor, amikor egy különleges, mégis egyszerűen elkészíthető édességre vágyunk.
Hozzávalók:
A pite tésztája:
1 csomag kész pite tészta (vagy házi pite tészta)
Töltelék:
2 nagy édesburgonya (körülbelül 2 csésze püré)
1/2 csésze méz (vagy ízlés szerint)
1/4 csésze olvasztott vaj
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál só
2 nagy tojás, felverve
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 csésze tejszín vagy tej (opcionális, a krémesebb töltelékért)
Elkészítés:
Édesburgonya püré készítése:
Melegítsd elő a sütőt 200°c-ra. Szurkáld meg az édesburgonyákat villával, helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd őket megpuhulásig, körülbelül 45-60 percig.
Hagyd az édesburgonyákat kihűlni, majd húzd le a héjukat és törjük őket pépesre.
Pite tészta előkészítése:
Nyújtsd ki a pite tésztát, és helyezd egy piteformába. Szurkáld meg villával a tészta alját, hogy a sütés során ne púposodjon fel.
Töltelék elkészítése:
Egy nagy tálban keverd össze az édesburgonya-pürét, a mézet, az olvasztott vajat, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a sót, a felvert tojásokat és a vanília kivonatot. Ha használod, keverd hozzá a tejszínt vagy tejet is, hogy krémesebb legyen a töltelék.
Öntsd a tölteléket a pite tésztába.
Sütés:
Csökkentsd a sütő hőmérsékletét 175°c-ra, és süsd a pitét körülbelül 50-60 percig, vagy amíg a töltelék meg nem szilárdul és a tészta aranybarna nem lesz.
Ha a pite szélei túl gyorsan barnulnának, takard le őket alufóliával a sütés során.
Hűtés és tálalás:
Hagyd a pitét teljesen kihűlni a sütőből kivéve, hogy a töltelék megdermedjen. Tálalás előtt szeleteld fel, és tálald magában vagy egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején.
Ez a mézzel édesített édesburgonya pite nem csak finom, hanem egészségesebb alternatívát is kínál a hagyományos cukorral édesített desszertekhez. A méz és az édesburgonya természetes édessége kiválóan kiegészíti egymást, így egy igazán emlékezetes desszertet kínálva.