Mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből az alkohol?

A nyári bulik, a nagy meleg, vagy épp egy fárasztó munkanap után alighanem mindenkinek jól eshet valamilyen hideg alkoholos ital.
Mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből az alkohol?

Igen ám ,csak ha autóba kell ülnünk a zéró tolerancia miatt megszólalhat fejünkben a vészharang, hogy ezt nem szabad. Ilyenkor kiskaput keresve biztosan felmerült már bennünk, hogy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből az alkohol. Az alábbiakban ennek a témának járunk utána kicsit részletesebben.

Hogyan jut szervezetünkbe az alkohol?

Amikor alkoholos italt fogyasztunk az alkohol áthalad ugyan az emésztőrendszeren, de nagyon kis mennyiség kerül ténylegesen megemésztésre. Az elfogyasztást követően ugyanis az anyag 20 százaléka közvetlenül a véráramba kerül és a szervezetben, valamint az agyban körbehordozódik. Emiatt van az, hogy az elfogyasztás után már egyből érezhetjük végtagjainkban, fejünkben a kis zsibbasztó érzést. A maradék alkohol azután lép a véráramba, miután felszívódik a vékonybélből. Maga a folyamat azonban belassulhat, amennyiben étel is van a gyomorban és a belekben, aminek megemésztése hosszabb időt vesz igénybe.

Sokan nem tudják azonban, hogy annak ellenére, hogyha különböző mértékben fogyasztjuk az alkoholt, az egészséges máj ennek ellenére ugyanolyan sebességgel bontja le az alkoholt, függetlenül a nemtől, vagy testsúlytól. Emiatt van az, hogy aki egyszerre több töményt iszik, az előbb utóbb „kiüti” magát.

Milyen ütemben „emésztjük” az alkoholt?

Az alkohol fogyasztási matematika nagykönyv szerint egy egészséges emberi szervezet átlagosan 10 testsúly kilogrammonként egy-egy grammnyi alkohol lebontására képes egy óra alatt. Ez alapján tehát egy 70 kg-os ember szervezete óránként 7 grammnyi alkoholt képes lebontani.

Egy korsó gyengébbnek számító 4%-s alkoholtartalommal bíró sörben azonban nagyjából 20 gramm alkohol található. Ez azt jelenti, hogy a példában szereplő 70 kilogramm tömegű embernek közel három órájába fog telni, hogy az elfogyasztott korsó sör teljesen felszívódjon a szervezetből.

Ez azonban a tiszta „nettó” felszívódási idő, amire még sok minden hatással lehet. Mivel az elfogyasztott táplálék mennyisége, milyensége, az életkor, illetve a betegségek is befolyással vannak az alkohol emésztésének folyamatára, így az előbbi érték csak egy hozzávetőlegesen idő, ami egyénenként, szituációnként változhat.

Melyik ital meddig van a szervezetünkben?

Természetesen a különböző alkoholok között is sok különbség lehet a kiürülés terén. Átlagos értékeket tekintve ugyanis egy deciliter borban 6,5 gramm alkohol van, ugyanennyi pezsgőben pedig már 9 gramm. Ez azt jelenti, hogy bor fogyasztást követően legalább 1, pezsgő esetében minimum 1,5 óra avárakozási idő a kiürülésig.

Tömények esetében már megintcsak más a helyzet, hiszen egy deciliter vodka 30,4 gramm alkoholt tartalmaz, ami öt óra hosszán át velünk maradhat. A whisky esetében ami 40 gramm alkoholt tartalmaz már a 8 órát súrolja a kiürülés ideje.

Természetesen a töményebb italok esetében adott a lehetőség a higításra is, mint például a whiskyt a kóla, a vodkát a narancs, míg ha webáruházból gint rendelnénk (kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!), azt a tonik segítheti, ha le szeretnénk szorítani a kiürülési időt.

Összegezve

Az alkohol kiürülése tehát egy összetett folyamat, ami akár több órát is igénybe vehet. Mindazonáltal elmondható, hogyha alkoholt fogyasztunk, akkor inkább ne számolgassuk a kiürülés idejét és inkább ne is üljünk autóba ha aznap már fogyasztottunk alkoholt. Ezzel nem csak magunknak kedvezhetünk, hanem a többi közlekedésben résztvevőnek is, hiszen nem vállalunk felesleges rizikót.

Kapcsolódó cikkek

Körner András - Kóstoló a múltból - Egy XIX. századi magyar zsidó háziasszony mindennapjai és konyhája - Könyvajánló

Kóstoló a múltból - Egy XIX. századi magyar zsidó háziasszony mindennapjai és konyhája - Könyvajánló

A cikkben egy remek könyvet ajánlunk. Olvasd olyan élvezettel, mint ahogyan mi is tettük.

Bőrcsizma – klasszikus cipőkbe érdemes befektetni

Bőrcsizma – klasszikus cipőkbe érdemes befektetni

A természetes bőrből készült női bőrcsizmák térdig érő felsőrésszel elegáns és vonzó női lábbelik, amelyek eleganciát kölcsönöznek minden stílushoz. De ez közel sem minden!

Kerékpárral iskolába menni, szülő + gyerek együtt? Ez hamarosan remélhetőleg a budapesti mindennapok része lesz.

Kerékpárral iskolába menni, szülő + gyerek együtt? Ez hamarosan remélhetőleg a budapesti mindennapok része lesz

Gyerekek és szüleik együtt tekernek bringabuszos konvojokban Barcelonában és környékén reggelente.