Egy igazi bakancslistás hely az országban: Sárospatak

Ez az első blikkre nem a legismertebb turistaközpontok közé tartozó, az Észak-Magyarország régióban található város rengeteg látnivalót kínál az erre utazóknak. Évről évre felkapottabb hely lesz, hiszen hamarosan megújuló fürdő, és egyre több jó hotel várja ott a turistákat.
Sárospatak látnivalói a várnegyedtől a város legjobb pizzájáig

A 37-es főúton haladva egyébként érdemes Szerencsen rövid pihenőt tartani, és beszerezni némi édesség muníciót a Szerencsi Bonbon mintaboltjából.

Sárospatak elsődleges látnivalója a vár, illetve a várnegyed, ami a Perényiek tulajdonából indult, majd hosszú utat megjárva I. Rákóczi György és Lórántffy Zsuzsanna fejedelmi birtoka lett. A történelem során többször gazdát cserélt vár található az 500 forintos bankjegyek hátoldalán, de a késő reneszánsz építészet e remeke, a város legjelentősebb műemléke, ahol olyan történelmi izgalmak várnak,mint a Sub Rosa erkély, a Vörös-torony és a Múzsák temploma.

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének Nagykönyvtára, illetve annak díszterme, amit Pollack Mihály tervezett olyan lenyűgöző látványt nyújt, hogy egy percig sem csodáljuk, hogy sorra nyeri a világ könyvtárainak rendezett szépségversenyeket.

Ha inkább kirándulni mennénk, az ország egyik első számú természeti csodáját látogathatjuk meg a város felett található Megyeri-hegyi tengerszem formájában. Ez az elképesztő természetvédelmi övezet remek kirándulóhely, ahol a Malomkő tanösvényen megkerülhetjük a tavat, megcsodálva a szédületes kilátást, amit úgy fokozhatunk, ha a kilátóba is felmegyünk, hogy a 300 méteres hegyen álló 18 méter magas építményből nyíló panoráma megtekintsük.

Sárospatakon a Végardó fürdő termálvizében is érdemes megmártózni, ahol akár nyáron is hűsölhetünk, hiszen több medencével várják a látogatókat.

A kultúra, a természet és a pihenés mellett viszont nem szabad megfeledkezni a gasztronómiáról sem, amiben szintén emlékezeteset tud nyújtani a város. Sárospatakon található ugyanis az ország egyik legjobb pizzája, amit a Pizza del Fiore-ban kóstolhatunk meg. A családias, kellemes hangulatú étterem jó minőségű alapanyagokkal dolgozik, amikkel különlegesen ízes feltéteket kínálnak. A Pizza del Fiore a signature pizza, ami nyáron és ősszel az étterem saját kertjében termett fügével, más időszakokban zöld almával készül. Részletesen: tejföllel elkevert, csilivel erősített fügelekvár az alapja, amire füstölt sonka, brie sajt és negyedekbe vágott füge vagy karikára szeletelt alma kerül. A tésztát legalább 24 órán át kelesztik, majd kézzel nyújtják, textúrájában pedig akár a nápolyi pizza hagyományait követi.

Nyitókép: RHerczeg/Wikipedia Commons

Kapcsolódó cikkek

Körner András - Kóstoló a múltból - Egy XIX. századi magyar zsidó háziasszony mindennapjai és konyhája - Könyvajánló

Kóstoló a múltból - Egy XIX. századi magyar zsidó háziasszony mindennapjai és konyhája - Könyvajánló

A cikkben egy remek könyvet ajánlunk. Olvasd olyan élvezettel, mint ahogyan mi is tettük.

Szabadulj meg a negatív energiáktól és légy pozitív 7 lépésben.

Szabadulj meg a negatív energiáktól 7 lépésben

A negatív energia rombol. Nem csak lelkileg, testileg is. Mutatjuk, hogyan szabadulj meg tőle.

30 szuper spórolós tipp sminkőrült csajoknak - Smink és szépségtippek, melyek segítségével olcsón gyönyörű lehetsz.

30 szuper spórolós tipp sminkőrült csajoknak

Sok nő szeret sminkelni, de bizony a smink termékek nem olyan olcsók. Mutatjuk, hogyan spórolj, ha szeretsz sminkelni.