Egy igazi bakancslistás hely az országban: Sárospatak

Ez az első blikkre nem a legismertebb turistaközpontok közé tartozó, az Észak-Magyarország régióban található város rengeteg látnivalót kínál az erre utazóknak. Évről évre felkapottabb hely lesz, hiszen hamarosan megújuló fürdő, és egyre több jó hotel várja ott a turistákat.
Sárospatak látnivalói a várnegyedtől a város legjobb pizzájáig

A 37-es főúton haladva egyébként érdemes Szerencsen rövid pihenőt tartani, és beszerezni némi édesség muníciót a Szerencsi Bonbon mintaboltjából.

Sárospatak elsődleges látnivalója a vár, illetve a várnegyed, ami a Perényiek tulajdonából indult, majd hosszú utat megjárva I. Rákóczi György és Lórántffy Zsuzsanna fejedelmi birtoka lett. A történelem során többször gazdát cserélt vár található az 500 forintos bankjegyek hátoldalán, de a késő reneszánsz építészet e remeke, a város legjelentősebb műemléke, ahol olyan történelmi izgalmak várnak,mint a Sub Rosa erkély, a Vörös-torony és a Múzsák temploma.

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének Nagykönyvtára, illetve annak díszterme, amit Pollack Mihály tervezett olyan lenyűgöző látványt nyújt, hogy egy percig sem csodáljuk, hogy sorra nyeri a világ könyvtárainak rendezett szépségversenyeket.

Ha inkább kirándulni mennénk, az ország egyik első számú természeti csodáját látogathatjuk meg a város felett található Megyeri-hegyi tengerszem formájában. Ez az elképesztő természetvédelmi övezet remek kirándulóhely, ahol a Malomkő tanösvényen megkerülhetjük a tavat, megcsodálva a szédületes kilátást, amit úgy fokozhatunk, ha a kilátóba is felmegyünk, hogy a 300 méteres hegyen álló 18 méter magas építményből nyíló panoráma megtekintsük.

Sárospatakon a Végardó fürdő termálvizében is érdemes megmártózni, ahol akár nyáron is hűsölhetünk, hiszen több medencével várják a látogatókat.

A kultúra, a természet és a pihenés mellett viszont nem szabad megfeledkezni a gasztronómiáról sem, amiben szintén emlékezeteset tud nyújtani a város. Sárospatakon található ugyanis az ország egyik legjobb pizzája, amit a Pizza del Fiore-ban kóstolhatunk meg. A családias, kellemes hangulatú étterem jó minőségű alapanyagokkal dolgozik, amikkel különlegesen ízes feltéteket kínálnak. A Pizza del Fiore a signature pizza, ami nyáron és ősszel az étterem saját kertjében termett fügével, más időszakokban zöld almával készül. Részletesen: tejföllel elkevert, csilivel erősített fügelekvár az alapja, amire füstölt sonka, brie sajt és negyedekbe vágott füge vagy karikára szeletelt alma kerül. A tésztát legalább 24 órán át kelesztik, majd kézzel nyújtják, textúrájában pedig akár a nápolyi pizza hagyományait követi.

Nyitókép: RHerczeg/Wikipedia Commons

Kapcsolódó cikkek

12 ok, amiért a korai kelők előnyben vannak - A korai ébredés előnyei - Növeld hatékonyságod és kreativitásod!

Produktív reggelek - 12 ok, amiért a korai kelők előnyben vannak

A korai kelést sokan el sem tudják képzelni. Pedig számtalan előnye van. A cikkben ezeket az előnyöket bontjuk ki részletesen.

Szabadulj meg a negatív energiáktól és légy pozitív 7 lépésben.

Szabadulj meg a negatív energiáktól 7 lépésben

A negatív energia rombol. Nem csak lelkileg, testileg is. Mutatjuk, hogyan szabadulj meg tőle.

Mit ne tegyél, ha boldog nő akarsz lenni - Hogyan légy boldog, sikeres és elégedett nő.

Mit ne tegyél, ha boldog nő akarsz lenni

Az életben vannak olyan íratlan szabályok, amelyek betartása elősegíti, hogy mindig boldogok legyünk. Mi most ezekből a szabályokból szemezgettünk néhánya.