Így ismerd fel időben a petefészek cisztát!

A petefészek ciszta egy patológiás tér a petefészekben, amelyet fal választ el a normál szövettől. Lehet jóindulatú, például tartós Graaf-tüsző, vagy rosszindulatú, például petefészekrák. Éppen ezért korai felismerése rendkívül fontos a prognózis szempontjából.
Így ismerd fel időben a petefészek cisztát!

Hogyan lehet azonosítani?

A petefészek cisztát a nőgyógyász egy rutinvizsgálat során tudja kimutatni. A kezdeti diagnózis igazolása érdekében transzvaginális ultrahangot kell végezni, a ciszta méretének, alakjának, pontos helyének és tartalmának felmérése érdekében. Egyes nőgyógyászok terhességi tesztet is alkalmaznak, hogy kizárják az esetleges terhesség lehetőségét. Hormonszint (ösztrogén, progeszteron, LH, FSH) és tumormarkerek tesztelése is javasolt, a CA-125 általában emelkedett petefészekrák esetén. E vizsgálatok közül az utolsót elsősorban a 35 év feletti nőknél érdemes elvégezni, akiknek a családjában előfordult petefészekrák, illetve akiknél az ultrahangos vizsgálat szilárd cisztát mutat. A ciszták általában a női reproduktív (menstruációs) időszakban fordulnak elő. Növekedhetnek a petefészek belsejében, annak falában vagy lehetnek exofitikusak, azaz kívülnövők is. Lehetnek egyedüliek vagy többszörösek is. Ha sok van, és ráadásul mindkét petefészekben találhatók, megakadályozhatják a normális petesejtek érését, ami meddőséget okozhat. Éppen ezért fontos a petefészek ciszta felszívódásának elősegítése, amely témában kezelőorvosunktól kérhetünk megfelelő tanácsot.

Petefészek ciszták – tünetek

A petefészek ciszta általában nem okoz semmilyen tünetet, gyakran egy utólagos ultrahang véletlen lelete. Csak akkor idéz elő kórisméket, ha nagy méretet ér el, vagy összenyomja a környező szöveteket. Ezek lehetnek: alhasi fájdalom, hólyagra gyakorolt ​​nyomásérzés, cikluszavarok és/vagy intermenstruációs vérzés, vagy ciszta repedés és tartalom kiszivárgása esetén a hasüregbe, megjelenhetnek az „akut has” tünetei. Az ultrahangos vizsgálat során talált ciszta rosszabb prognózisra utaló jellemzői a következők: a ciszta falának túlzott vastagsága, a falszerkezet egyenetlensége, szilárd elváltozások jelenléte, sok üreg jelenléte a cisztában, fokozott erezettség. Egyelőre nem sikerült meghatározni a ciszták kialakulásának egyértelmű okait. Egyes nőgyógyászok a nemi szervek kezeletlen gyulladását vagy genetikai tényezőket említik ennek okaként. A legtöbben azonban a hormonális zavarok hipotézisére hajlanak.

Kapcsolódó cikkek

A só - itt a teljes igazság!

A só – itt a teljes igazság! -1. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.

7 gyakori hiba, melyet a legtöbb fogyókúrázó elkövet - Fogyókúra és diéta tévhitek, gyakori hibák a fogyókúrában, melyek lassítják vagy gátolják a fogyást.

7 gyakori hiba, melyet a legtöbb fogyókúrázó elkövet

Hogyan kerüld el azokat a hibákat a fogyókúrában, melyet a legtöbb diétázó elkövet.

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

A panírozott ételek nem egészségesek, de egészségessé varázsolhatod azokat.