Miért hagyj fel az egészségtelen ételek fogyasztásával?

Az egészséges étrendben néha felbukkanó egészségtelen ételek rövid idő alatt is károkat okoznak a szervezetben. Ha életmódot változtatsz, akkor az alábbi kajákat úgy kerüld, mint a pestist!
10 egészségtelen étel, melyet ne fogyassz - Ételek, melyek hízlalnak és károsak az egészségre.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Nyilván tisztában vagy vele, milyen fontos, hogy egészséges ételeket együnk. Egyáltalán van olyan, akinek nem szajkózza folyton ezt az újság, televízió, orvos stb? De nem kell elhinned mindent, amit ezektől az emberektől hallasz. Melyek azok a dolgok, amelyeket el kell kerülnöd, ha egészséges, csinos és fitt szeretnél lenni?

1. Fehér lisztből készült ételek - kenyér, tészta

A finomított szénhidrátokból készült ételek az egyik legártalmasabbak, hiszen amiből készül - fehérliszt, vagy más néven finomított liszt - feldolgozott, és minden értékes hatóanyagától megszabadított. Tudniillik, a búzaszemek héja tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. A finomításnál a szemeket megfosztják a héjtól. A finomított lisztből készült ételek, például a tészta vagy kenyér hirtelen megemelik a vércukorszintedet, és olyan hormon szabadul fel, mely gátolja a zsírégetést.

2. Édességek

A cukrot tartalmazó édességek az egészségtelen ételek egyik legrettenetesebb csoportja, a finomított liszttel karöltve - természetesen. A cukornak semmiféle vitamintartalma nincs, viszont a súlygyarapodást nagymértékben segíti. Nem azt mondom, hogy egy életre hagyj fel az édes ételek fogyasztásával, hiszen létezik jó alternatíva. Édesítőszerrel készült édességeket, gyümölcsöket bármikor fogyaszthatsz, komoly következmények nélkül.

3. Sültkrumpli

Tanulmányok kimutatták, hogy a sültkrumpli a súlygyarapodás fő okozója. A sültkrumpli és más, ehhez hasonló gyorskaják kalória, zsír, és szénhidráttartalma az egekben van, cserébe viszont nem 'táplálnak' a szó legszorosabb értelmében, hiszen sem vitamin, sem ásványi anyag nincs bennük.

4. Cukros üdítők és gyümölcslevek

A cukros üdítők és gyümölcslevek rengeteg üres kalóriát tartalmaznak, azaz hizlalnak, de nem táplálnak. Manapság már nem is cukrot, hanem egy olcsó, kukoricaalapú szert, úgynevezett glükóz-fruktóz szörpöt használnak édesítésre, ami még rettenetesebb, mint a cukor. A gyümölcslevek, noha egészségesnek vannak álcázva, szintén ezzel édesítettek. A 100 %-os levekkel is az a gond, hogy a gyümölcsöt megszabadítják a rostjaitól, így a lében lévő fruktóz azonnal a véráramba jut, az egekbe dobja a vérnyomást, és kezdődik a mókuskerék. Javaslom a vizet, ízesítetlen teát vagy ha nincs más választás, az édesítőszerrel készült üdítőket.

5. Feldolgozott húsárú

A feldolgozott húsárú nagyon gyakori eleme a táplálkozásunknak. A probléma ezekkel a kolbászokkal, felvágottakkal, virslikkel és társaikkal, hogy cukrot tartalmaznak (ha nem hiszed, nézd meg összetevőik listáját), a szívinfarktus és a cukorbetegség kockázatát növelik. Másrészt, fogalmad sincs, mit tartalmaznak pontosan, és attól tartok, ha tudnád, soha többé nem ennél belőlük.

6. Müzlik, gabonapelyhek

Az egészségtelen müzliket és gabonapelyheket az emberek nagy része egészségesnek gondolja, így rendszeresen fogyasztja, és ezt adja a gyerekeinek is. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, fontold meg, jól teszed-e.
Tele van cukorral (az összetevők listáján előkelő, ha nem a legelőkelőbb helyen áll...), feldolgozott hozzávalókkal, fehér liszttel, és millió színezékkel, tartósítóval. Ez egy halom szemét, amire nincs a testednek szüksége.

7. Salátaöntet

Bár nem nyilvánvaló a legtöbbek számára, mégis egészségtelen. Olcsó, feldolgozott olajokat használnak a készítéséhez, mint például szója, kukorica vagy repceolaj. Ezek gazdagok omega - 6 zsírsavakban, melyek a szervezetben gyulladásos folyamatokat indítanak be. Másrészt tele vannak sóval, tartósítószerrel, cukorral, egyszóval felejtsd el őket. Érdemes elkészítened a saját verziódat helyette.

8. Tej

A tej élet-erő-egészség, tartja a mondás. Számolj le ezzel a tévhittel, egyszer és mindenkorra, akármennyire is fáj a szívednek. A tehénnek el kellene apadjon a teje, miután a kisborjút táplálja, ergo te egy másik állat anyatejét fogyasztod.A tej vitamin- és ásványi anyag tartalma lényegesen eltér az ember számára ideálistól. Túl sok nátriumot tartalmaz, túl kevés C-vitamint és vasat. A tej bomlástermékei versengenek a vassal a felszívódásért. Így a más táplálékokból származó felszívódása elégtelen lesz. A keletkezett vashiány fejfájást, idegességet, hajhullást, körömrepedezést eredményez. A tej ellenben tartalmaz kazeint, ami az egyik legerősebb ragasztó. Nehezen emészthető. Ha ez még mindig nem elég érv, a tejfogyasztás gyermekeknél autizmust okozhat.

9. Margarin

A margarinok, és az egyéb hidrogénezett növényi olajok és zsírok nagyon egészségtelenek, ellentétben a vajjal. Ennek az oka a hidrogénezett növényi olajok és zsírok transzzsír-tartalma, mely a rossz koleszterin (LDL) szintjén emeli, és csökkenti a jó koleszterin (HDL) szintjét. Még azok a margarinok is, melyek nem tartalmaznak transzzsírokat, tartalmaznak omega - 6 olajat, mely a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok okozója lehet. Válassz inkább jó minőségű vajat. Meglátod, nem csak a közérzeted, a vérképed is javulni fog.

10. Chips

A krumplival karöltve a súlygyarapodás egyik fő okozója a chips, tanulmányok szerint. Talán itt az ideje, hogy ezzel az értéktelen kajával is felhagyj, helyette, ha nassolni támad kedved, válassz magvakat, zöldségeket vagy humuszt.

Kapcsolódó cikkek

Mennyi só egészséges?

A só – itt a teljes igazság! - 2. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.

Így kezeld helyén a családi vitát.

Családi viták kereszttüzében - hogyan érvelj okosan?

A viták néha elkerülhetetlenek. Nem is kell a nézeteltéréseket, a problémákat a szőnyeg alá söpörni. A cikkben tippeket adunk, hogyan érvelj, pontosabban hogyan érvelj jól egy-egy vita kereszttüzében.

Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Nagyon sokan szenvedünk így az év végével újra valamilyen kellemetlen felsőlégúti nyavalyában.