Mit tehetünk egészségünkért, ha már beütött a krach?

A kutatások továbbra is alátámasztják, hogy a helytelen táplálkozás nagymértékben hozzájárul a betegségek kialakulásához. Ha igyekszünk figyelni egészségünkre, jobbára elkerüljük a gyorsétkezdéket, a septiben bekapott pizzaszeleteket és a magas cukortartalmú ételeket és italokat, máris sokat teszünk magunkért.
Mit tehetünk egészségünkért, ha már beütött a krach?

Ha figyelni tudunk arra, hogy étkezéseink legalább 85-90%-át ne ezek a feldolgozott “villámételek” tegyék ki, akkor nincs gond, hiszen többnyire teljes ételeket fogyasztunk, amelyekben kevesebb kalória mellett több hasznos tápanyag található. A helytelen étrend viszont a teljes szervezetünkre hatással van, hiszen minden egyes sejt és szerv feldolgozza a bevitt anyagokat.

Visszaeső “bűnözők”

Rohanó világunkban szinte mindenkivel előfordul, hogy kényszerből elcsábul. Amikor versenyt futunk az idővel, szaladunk a munkába, azután a gyerekekért vagy amikor kergetjük az elintézivalókat, és szükségleteinket az útba eső gyorsétteremben vagy pékségben igyekszünk csillapítani.

Nem véletlen, hogy hazánk élen jár a túlsúlyos, szív- és érrendszeri problémákkal küzdő nemzetek között, hiszen nem csak az étrend minőségére és rendszerességére egyre nehezebb figyelni, hanem a rendszeres testmozgásra, a kevesebb stresszre és az elegendő alvásra is kevesebb idő juthat a folyamatos mókuskerék mellett.

Ezek bármilyen kombinációja pedig hosszú távon már igen jó recept lehet például az elhízáshoz és a szívbetegségekhez is, mely utóbbi vezető halálok hazánkban.

Mit tehetünk ha már fennáll a baj?

A prevenció még mindig nem kap elég hangsúlyt. Sokan már csak akkor vállalkoznak egészségesebb “üzemmódra”, vagyis életmódváltásra, esetleg diétára, ha súlyos panaszok állnak fenn.

Gyakran azt is igen nehézkes kideríteni, hogy pontosan mi áll a tünetek hátterében, és hogy azokkal egyáltalán melyik orvost lenne célszerű felkeresni. Mindemellett az állami egészségügy is igen leterhelt, egy-egy konzultációra, vagy vizsgálatra nem ritkán hónapokat kell várakozni.

Azt meg felejtsük is el, hogy az interneten állunk neki böngészni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az adott találat épp számunkra megfelelő diétát jelöli, valamint, hogy hosszú távon is tartható és az esetleges kétes eredetű információ nem okoz még nagyobb bajokat. A panaszok tükrében pedig egyenesen felesleges is böngésznünk, hiszen már egy fejfájás kapcsán is belefuthatunk a legrosszabb rémhírekbe, amik csak tovább fokozhatják az ilyenkor amúgy sem nyugodt lelkiállapunkat.

Rosszabb esetben, ha a betegség komolyan kihatással van mindennapi életünkre, sajnos a munkavégzésből is kieshetünk, amely így már anyagi terheket is róhat ránk és a családunkra.

Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie. Hazánkban is számos egészségbiztosítási forma áll rendelkezésünkre, amelyek közül van, amelyikkel jóval egyszerűbben és gyorsabban vehetjük igénybe a szakorvosi ellátást, ráadásul magánorvosi minőségben.

Amire biztosan támaszkodhatunk

Ma már itthon is egyre népszerűbbek az egészségbiztosítás különböző formái. Számos lehetőség áll rendelkezésünkre, legyen szó a kórházi napok anyagi támogatásáról, magánorvosi ellátásról, vagy akár külföldi gyógykezelésről, mindenki találhat kedvére valót, aki valamilyen támogatást szeretne egészsége védelmében.

A piacon elérhető egészségbiztosítási termékek három kategóriába sorolhatók aszerint, hogy milyen módon nyújtanak segítséget:

  1. összegtérítéses biztosítás

  2. magánorvosi vagy összegfinanszírozó egészségbiztosítás

  3. kritikus betegségek külföldi gyógykezelése.

Az összegtérítéses biztosítás működése hasonló, mint egy balesetbiztosításé, vagyis akkor fizet, amikor a szerződésben rögzített káresemény bekövetkezik. Azonban van néhány fontos különbség. A balesetbiztosítás csak balesetből adódó egészségkárosodásra fizet, ezzel szemben az összegtérítéses biztosítás nem baleseti eredetű betegség esetén is támogatást nyújt.

Fontos tudni, hogy a díjak elszámolása minden esetben utólag történik, így csak akkor kapjuk meg a nekünk járó összeget, ha az orvosi papírokat már benyújtottuk a biztosítónak. Így tehát, ha magánorvosi közegben szeretnénk gyógyulni, ezt előre meg kell finanszíroznunk, a szolgáltató csak utólag fogja a szerződésben meghatározott összegeket megtéríteni.

Az összegtérítéses biztosításra is jellemző, hogy a biztosítási események köre széles skálán mozoghat, léteznek különböző csomagok, vagy magunk is összeválogathatjuk a kívánt támogatási események körét.


Így például az alábbiak után fizethet a biztosító:

● kórházi napi térítés

● műtéti térítés

● súlyosabb betegségek

● rokkantság

● csonttörés.

A szolgáltatásfinanszírozó, vagy másnéven magánorvosi egészségbiztosítás egy egészen más szolgáltatás-metódust kínál. A népszerű konstrukció villámgyorsan elérhető magánorvosi ellátás igénybevételére jogosítja fel tulajdonosát, vagyis a betegellátás minden nyűgét-baját leveszi a válláról. Így tehát, ha bármilyen panaszunk van, csak felhívjuk a biztosító call-centerét, ahol továbbirányítanak a szükséges szakorvosi vizsgálatra a lehető legrövidebb időn belül.

Ráadásul, ha magánorvosi egészségbiztosításunk van, egy non-stop hívható orvosi ügyeleti vonal is rendelkezésünkre áll, ahol tájékozódhatunk, ha tanácstalanok vagyunk, hogy panaszainkkal melyik szakorvost érdemes felkeresnünk.

Emellett pedig nagy előnye ennek az egészségbiztosításnak, hogy minden esetben a biztosító ellátásszervezője segíti a megfelelő orvos, helyszín és időpont lefoglalását, így ezt nem kell hosszú keresgéléssel, egyeztetésekkel magunknak intézni.

Az, hogy milyen ellátásokra tarthatunk így igényt, a biztosítási csomagtól függ, léteznek korlátlan csomagok, de olyanok is, amelyek meghatározzák az igénybe vehető szolgáltatások körét és mennyiségét. Mindemellett gyakran preventív jellegű szűrővizsgálatok is részei lehetnek a biztosítási csomagnak.

A szolgáltatási csomagtól függően igénybe vehetünk például:

● magánorvosi járóbeteg ellátást szinte az összes szakágban

● laborvizsgálatokat

● diagnosztikai vizsgálatokat

● éves szűrővizsgálatokat

● ambuláns műtéteket és egynapos sebészeti beavatkozásokat

● 0-24-ig hívható orvosi tanácsadást

Szolgáltatásfinanszírozó biztosítást szerencsére számos hazai vállat is igénybe veszi munkavállalóinak, elkerülve a várólisták miatti munkaerő kieséseket, a lassú felépülést, vagy azt, hogy a munkatársnak zsebből kelljen kifizetnie a drága magánegészségügyi ellátást.

A harmadik biztosítási kategóriáról hallani talán a legkevesebbet. A kritikus betegség külföldi gyógykezelése egészségbiztosítás egy olyan szolgáltatás, amely a legsúlyosabb betegségekre szakosodott. Vagyis lehetővé teszi, hogy a páciens számára elérhetővé váljanak az itthon még nem alkalmazott, esetleg még gyermekcipőben járó eljárások, gyógykezelések vagy műtétek.

Tehát, ha a hazai kezelés nem biztosít számunkra megfelelően hatékony gyógymódot, de más országokban nagyobb eséllyel gyógyulhatunk, akkor a biztosító megszervezi és finanszírozza a külföldi kezelést. Ilyen szolgáltatást jelenleg két biztosítótársaság kínál és többek között az alábbi betegségek esetén nyújthat segítséget:

● rákos megbetegedések

● élődonoros szerv- és szövetátültetések

● idegsebészeti műtétek

● szívműtétek

● csontvelő-átültetés.

Felkészülés a váratlan helyzetekre

Nem szeretünk gondolni rá, de életünk során bármikor történhetnek velünk olyan kritikus események, amelyek hatással lehetnek az egészségünkre, a mindennapi életünkre, és közvetlen környezetünkre is.

Egy váratlan betegség pedig rengeteg időt és energiát emészthet fel. Az aggódás, a várakozás az eredményekre, a kiszolgáltatottság csak még jobban rányomja bélyegét az egyébként is érzékeny állapotunkra.

Ha nagyobb biztonságban szeretnénk tudni magunkat egy ilyen helyzetben, érdemes kihasználni az egészségbiztosítási szolgáltatásokat, amelyek remekül kiegészíthetik az állami ellátást.

Gondolkodjunk hosszú távon és vizsgáljuk meg alaposan - akár egy független szakértő segítségével -, hogy életkorunkhoz, körülményeinkhez, egészségi állapotunknak megfelelően mely egészségbiztosítás lenne az ideális választás, amely leginkább megvédhet bennünket a kritikus helyzetben.

Kapcsolódó cikkek

Mennyi só egészséges?

A só – itt a teljes igazság! - 2. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.

Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Nagyon sokan szenvedünk így az év végével újra valamilyen kellemetlen felsőlégúti nyavalyában.