Mit jelent, ha parafa íze van a bornak?

A minőségi borok fogyasztásánál kezdődik a borkultúra, ami manapság egyre népszerűbb, hiszen nem csupán egy egyszerű tevékenység lesz az alkoholfogyasztás, hanem magasabb szintre emelve elkezdjük érteni és érezni is az italt.
Mit jelent, ha parafa íze van a bornak?

A minőségi fogyasztás nemcsak az urak kiváltsága: igényes borfogyasztó férfiak és nők egyaránt lehetnek. Sőt, állítólag a hölgyeknek jobban megy az érzékszervi információk feldolgozása is, vagyis például az ízek érzékelése. Így ők előbb ki tudják szúrni a parafa ízét is.

A borkultúra előnyei

A minőségi borfogyasztók – legyenek férfiak vagy nők – sokkal érzékenyebbek az olyan ízekre az italban, aminek semmi keresnivalója nincs ott, jobban odafigyelnek arra is, hogy helyesen igyanak, amivel csökkenthetik a másnaposság esélyét, azonban ők sem lesznek mentesek ettől az állapottól.

Ha szeretnénk elkerülni, hogy másnap kellemetlen tünetek sokasága kínozzon, akkor a hagyományos praktikák nem lesznek elegendőek. Az alapvető a borkultúrában, hogy üres hassal nem iszunk, és odafigyelünk a megfelelő hidratálásra is, azonban ha teljesen szeretnénk elkerülni a másnaposságot, akkor segítenünk kell a szervezetünknek.

Ebben a magas ciszteintartalmú étrend-kiegészítők nyújthatnak támogatást mint például a Reset termékei.

Aki a borkultúra művelőjének vallja magát, az különös figyelmet szentel az ital illatának és ízének. Így ő könnyen ki fogja szúrni azt is, ha a bornak parafa íze van. De mit is jelent ez pontosan, és miért baj?

A parafa íz

Sajnos bármilyen bornál tapasztalhatjuk ezt a jelenséget, akár fiatal, akár érett, akár fehér, akár vörös. Sőt, még a pezsgőket is érintheti! A parafa íz a TCA-val szennyezett italoknál fordul elő. A TCA egy klórvegyület, ami esetenként a parafában fordulhat elő, és dohos, nedves kartonpapírra emlékeztető ízt ad az italnak, eltüntetve annak friss és gyümölcsös jegyeit.

Ha mindez nem lenne eléggé rossz hír, akkor sajnos az is igaz, hogy a TCA már igen kis mennyiségben is képes tönkretenni a bort, már tíz ezrelék elég a minőségromláshoz.

Mi pontosan a TCA?

A TCA a penészgombák egy anyagcsere-terméke. Ezek a penészgombák a parafában találhatók, de sajnos nem lehet külső jegyek alapján megítélni, hogy fertőzött-e a felhasznált parafa. Ez azért van így, mert a gombák, így az általuk termelt klórvegyület is, a parafa pórusaiban található, nem pedig a felszínén.

Bár a bort teljes mértékben tönkre tudják tenni ezek a parányi élőlények már nagyon kis mennyiségű TCA-val is, tulajdonképpen a jelenlétük teljesen normális dolog, hiszen a paratölgy-erdők természetes flórájához hozzátartoznak.

A penészgombák klórvegyületekkel táplálkoznak, így az, ha a parafadugók előállítása során a fa találkozik klórral, az kedvez a gombák jelenlétének. Márpedig a víz, amivel a fakérget lemossák, tartalmaz klórt…

Az újabb technológiák lehetővé teszik, hogy minimálisra csökkenjen a parafa íz kialakulásának esélye. Ettől függetlenül azonban fordítsunk figyelmet arra, hogy felelősen és mértékkel fogyasszunk alkoholt, és váljunk minőségi fogyasztókká!

Kapcsolódó cikkek

Mit jelent, ha parafa íze van a bornak?

Mit jelent, ha parafa íze van a bornak?

A minőségi borok fogyasztásánál kezdődik a borkultúra, ami manapság egyre népszerűbb, hiszen nem csupán egy egyszerű tevékenység lesz az alkoholfogyasztás, hanem magasabb szintre emelve elkezdjük érteni és érezni is az italt.

Fedezd fel a sloe gin világát!

Fedezd fel a sloe gin világát!

A sloe gin bizony különleges ital, melyben a kökény és a gin találkozik, hogy együtt alkossanak egy édes, mégis fanyar likőrt. Ez az ital az angol vidék tradicionális kedvence, amely mára nemzetközi színtéren is elismertté vált.

A Fülöp-szigeteki rum titka

A Fülöp-szigeteki rum titka

A Fülöp-szigeteki Negros szigete nem csupán a gyönyörű tájairól és gazdag kulturális örökségéről híres, hanem egy különleges rumról is, amely hódít a világ ínyencei között.