Hogyan kezelj egy rossz főnököt

Ha te is azok közé tartozol, aki megpróbált kedves, demokratikus, szorgalmas lenni, mégsem járt sikerrel a főnökénél, annak elviselhetetlen természete miatt, akkor ez a cikk neked szól.
Hogyan kezelj egy rossz főnököt - hasznos tippek a munkahelyi konfliktusok elkerülésére és megoldására, hogy sikeres és boldog légy a munkahelyeden.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Ne engedd, hogy egy rossz főnök derékba törje a karriered. Tanuld meg, hogyan kezeld a kritikus helyzeteket, és hogyan változtasd előnnyé a hátrányokat az alábbi 7 tipp segítségével:

1. Fogadd el a tényt, hogy nem te vagy a hibás

Most egy pillanatra nézz magadba. Valóban jól végzed a munkádat? Kielégítő a teljesítményed? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor a főnöködben van a hiba. Ha folyamatosan arra a következtetésre jutsz, hogy te mindent megteszel, hogy megfelelj a főnök kívánalmainak, ő viszont tudomást sem vesz rólad, vagy ami rosszabb, folyamatosan kritizál, akkor tudatosítsd magadban, hogy nem veled van a baj.

A főnököd személyisége, esetleg magánéleti problémái vetülhetnek ki a viszonyotokba. Ezekre semmilyen ráhatással nem vagy, tehát ne is próbáld megváltoztatni ezt.

2. Kerüld a konfrontációt

Ha a főnököd valamilyen módon bánt téged, okol téged valami olyasmiért, amiért nem kellene, ne szúrj neki vissza, légy te a helyzet győztese. Ne hagyd, hogy az érzelmeid közbeszóljanak, válaszolj minden érzelmet nélkülözve, tökéletes szakmaisággal. Ha a főnököd gyerekes, légy te a felnőtt!

3. Fejleszd magad és légy a cég pótolhatatlan embere

Légy figyelmes a munkádra, ne várd, hogy valaki megmondja, hogy ezt vagy azt tedd, jobbára magadtól is tudod, mi a dolgod. Légy proaktív, akkor majd rájönnek, milyen nagyszerű dolgozója vagy a cégnek.

Ami még ennél is jobb, találd meg a főnököd gyenge pontjait, mindazt, amiben nem remekel, magadban pedig ezeket a képességeket fejleszd tökélyre. Talán nem veszed majd azonnal hasznát, de egy kritikus szituációban bármikor bevetheted a tudásod, ezzel nyert ügyed van a cégnél.

4. Ne panaszkodj a főnöködre

Még ha gyűlölöd is a főnököd, jobb, ha csukva tartod a szádat, és ezt nem említed fel a munkatársak előtt, noha az egész cég tudja, milyen rettenetes emberrel áll is szemben. A munkahelyed arra való, hogy dolgozz, és ezért fizessenek, nem pedig arra, hogy panaszkodj és pletykálj naphosszat.

Emellett tartsd észben, hogy a HR osztály nem a barátod vagy a pszichológusod, tehát ha bármilyen problémával fordulsz is hozzájuk, légy objektív és mellőzd az érzelmeket.

5. Dokumentálj

Ha a főnököd folyamatosan téged hibáztat és téged von felelősségre olyan dolgokért, amit már korábban elvégeztél, érdemes ennek elejét venned oly módon, hogy mindent dokumentálsz.

Például egy meeting alatt jegyzetelj, készíts jegyzőkönyvet, írd le a feladatok listáját, illetve hogy ki miért felelős, és mikorra kell elvégeznie a feladatait. Írasd alá a jelenlévőkkel, és gondoskodj arról, hogy másolatot kapjanak. Ez biztosítja, hogy ne kérjenek rajtad olyat számon, aminek nem te vagy a felelőse, másrészt a kollégáidnak is egyszerűbb dolga lesz, ha ilyen módon definiáljátok a feladatköröket.

Mindemellett, valahányszor fontos emailt küldesz, a többi illetékest is tedd másolatba, CC-be, bizonyítandó, hogy te időre elvégezted a feladatokat. Így be tudod magad fedezni az esetleges támadásokkal szemben.

6. Keress valóban jó vezetőket akár a cégen belül, akár azon kívül, és hagyd, hogy ők váljanak a mentoraiddá

Ha rossz a főnököd, ne próbáld megváltoztatni őt. Csak időpazarlás lesz, aminek a végén talán te iszod meg a levét. Ehelyett, a szakmai fejlődésed érdekében építs kapcsolatokat a munkahelyeden belül más vezetőkkel, járj konferenciákra, hogy ilyen módon is kapcsolatba kerülj a szakmádban méltán híres vezetőkkel. Bizonyára segítségedre lesznek. Hiszen tudod, a sikeres emberek szeretnek másokat is sikeressé tenni.

7. Dolgozz a kapcsolataidon

Dolgozz a kapcsolataidon, ápold őket, szánj időt a számodra fontos emberekre. Légy mindig felkészült, informált az újabb, más lehetőségekről, hiszen sosem tudhatod, mikor kényszerülsz arra, hogy feladd az állásod, akár önszántadból.

Dönts te. Szereted annyira a munkád, hogy hajlandó vagy egy rettenetes főnököt elviselni miatta? Vagy inkább sokkal inspirálóbb környezetben szeretnél dolgozni? Csak rajtad áll.

Kapcsolódó cikkek

Hogy készíts kreatív önéletrajzot?

Hogyan írj kreatív önéletrajzot?

Az önéletrajznak nem kell unalmasnak lennie. Néha belecsempészhetsz olyan kreatív dolgokat, ami akár még fel is keltheti az érdeklődést.

Szerezz meg bármit, amit szeretnél, 3 egyszerű lépésben

Hogyan szerezz meg bármit, amit szeretnél, 3 egyszerű lépésben

A cikkben 3 egyszerű lépést mutatunk be, hogyan szerezd meg azt a munkahelyeden, vagy az életben, amit csak szeretnél.

Hogyan kezelj egy rossz főnököt - hasznos tippek a munkahelyi konfliktusok elkerülésére és megoldására, hogy sikeres és boldog légy a munkahelyeden.

Hogyan kezelj egy rossz főnököt

A jó főnök, áldás. Mindenki jó vezetőről álmodozik, de nem mindenkinek van szerencséje. A cikkel segítséget nyújtunk, hogyan kezeld a rossz főnököt.