Szórakoztató fogyás futópaddal

Mutatjuk, miért érdemes futópadot használni.
Szórakoztató fogyás futópaddal

A futás kapcsán sokaknak a monotonitás és egy unalmas sport jut az eszükbe. A futópad azonban a hagyományos futáshoz képest számos előnnyel rendelkezik, ráadásul sokkal szórakoztatóbb is tud lenni, ha kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket.

Miért érdemes futópadot használni?

Nem szeretnék senkit sem lebeszélni a szabadtéri futásról, aminek természetesen megvan a maga varázsa, azonban még azok számára is, akik ezt jobban kedvelik, egy otthoni futópad számos előnnyel járhat. A futást nem különösebben kedvelők számára pedig egy új lehetőséget kínálhat a futógép, ami nem véletlenül az egyik legnépszerűbb fitneszgép a felhasználók körében.

Futópad mindenki számára

Számos funkciójának köszönhetően, a kezdőtől a profi szintig mindenki használhatja. A hagyományos aszfalton végzett futáshoz képest jobban kíméli az ízületeket, így például nagyobb testsúlyú mellett, vagy regenerációra egyaránt igen hasznos eszköz. Rossz időjárás esetén az idősebb korosztály, akár a napi sétákat is megtehetik rajta, így nem kell egy kis eső miatt lemondaniuk róla.

Megfelelő tempót válasszunk!

Aki még nem rendelkezik megfelelő rutinnal, annak problémát szokott okozni a kezdeti tempó megválasztása. Nem ritka, hogy már az első edzések folyamán „elfutják” magukat, vagyis túl gyors tempót választanak. Ennek köszönhetően teljesen elvesztik a kedvüket, lelkesedésüket, majd feladják és soha többé nem mennek ki futni. A futópadok többsége azonban rendelkezik egy igen praktikus eszközzel ennek elkerülésére. A pulzusmérő szinte rögtön jelez, ha túlhajtjuk magunkat, ennek köszönhetően pedig időben sebességet tudunk váltani. Akár kisebb mértékben, tizedekkel is tudjuk a tempót növelni és csökkenteni annak megfelelően, hogy szervezetünk hogyan jelez vissza a pulzusmérő segítségével. Nyilván a megfelelő sebességgel való futás érzése idővel kialakul az emberben, de addig is egy pulzusmérő és egy megfelelő sebességet adó gép rengeteg segítséget nyújthat számunkra.

Szórakoztatóbb futás, gazdaságosabb időkihasználással!

A mai futógépek már jóval izgalmasabbá tudják tenni a futást. A számos előre beprogramozott tréninggel változatosabb és kevésbé monoton edzéseket kínál. A Bluetooth kompatibilis konzol kijelzők segítségével pedig televíziót vagy az internetet is használhatjuk futás közben. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy mennyi időt tudunk megspórolni azzal, ha az edzéseket otthon végezzük el. Ez főleg azok számára jelentős időmegtakarítást, akik messze laknak egy megfelelő futópályától.

Ne terheld magad túl!

Talán a legfontosabb tényező, amit mindenképpen be kell tartani, az a fokozatosság elve. Ha kezdők vagyunk és nem bírjuk még úgy a terhelést, elfáradunk, akkor ne szégyelljünk belesétálni a futásba. Haladjunk lépésről lépésre. Folyamatosan növeljük a tempót és vele az edzéssel töltött időt is. Ne feledjük, hogy még ha bírjuk is a nagyobb tempót, a gyors fogyásnak akkor is lehetnek negatív következményei. Az egyik ilyen, hogy ha az ízületek túl intenzív terhelést kapnak, akkor a nagy igyekezetnek a hatására könnyen lehet baleset vagy sérülés a vége. Ennek elkerülése érdekében a fokozatosságon túl a bemelegítésre és az edzés utáni levezetésre is megfelelő hangsúlyt kell fektetni. Gyakran előforduló probléma még, hogy a hirtelen súlyvesztés hatására megereszkedhet a bőr. A lassabb fogyáshoz a bőrünk is jobban tud alkalmazkodni. Nem szabad azt se figyelmen kívül hagyni, hogy ha túl nagy elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, akkor sokkal hamarabb fel is adhatjuk. A heti 0,5-1 kg súlycsökkenés egészséges fogyást tesz lehetővé. Gondoljunk bele abba, hogy ez pár hónap alatt 10-12 kg-ot jelent, ami már egy erősen túlsúlyos személy számára is jelentős haladást jelent.

Az étkezés fontossága

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fogyás egyik alapja a megfelelő táplálkozás! Tehát, a sportolás mellett a megfelelő mennyiségű és minőségű ételek bevitele lényegesen hatékonyabb súlyvesztést tesz lehetővé. Az edzéshez hasonlóan a étkezésnél is érdemes egyfajta rendszerességet felállítani. A folyamatos folyadékbevitel (természetesen a cukorral édesített italokat kerüljük) és a kisebb adagokban való gyakoribb táplálkozás nagyban hozzájárulhat a sikeres fogyáshoz. A nagyobb hatékonyság érdekében érdemes az alkohol fogyasztását is mérsékelni, hiszen a felesleges plusz kalóriákon túl, még vizet is von el a szervezetünktől.

Ahogy látható, a futás, illetve a futópadon való futás is egy-két praktikával, odafigyeléssel jóval szórakoztatóbb és eredményesebb tud lenni. Már csak azért is érdemes kipróbálni ezt a mozgásformát, mert az egyik leghatékonyabb kalóriaégető sport, ami létezik.

Kapcsolódó cikkek

A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat - Hogyan neveld gyermekedet, hogy boldog és sikeres felnőtt váljon belőle - Gyereknevelési tippek

A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat

A szülő által elmondottakon, a szülő szavain, mondatain nagyon sok múlik. Egy-egy mondat ugyanis a gyermek egész jövőjét, életét meghatározhatja. Jó és rossz irányba is.

Bálint Ágnes élete, munkássága és meséi

Bálint Ágnes meséin generációk nőttek fel

Bálint Ágnes írónő munkásságát és meséit mutatjuk be.