Növeld gyermeked önbecsülését 13 egyszerű lépéssel

Az egészséges önbizalom elengedhetetlen mindenki számára, és legegyszerűbb már gyermekkorban kifejleszteni ezt - később sokkal nehezebb lesz. Megmutatjuk, hogyan csináld!
Növeld gyermeked önbecsülését 13 egyszerű lépéssel - Hogyan nevelj egészséges önbizalmú, boldog gyermeket?

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Az önbecsülés nem egyenlő az önhittséggel, egoizmussal. Az önbecsülés azt jelenti, tisztában vagyunk pozitív és negatív tulajdonságainkkal, és ezért, illetve ennek ellenére képesek vagyunk magunkat szeretni. Ez a fajta "képesség" kapcsolatainkra, karrierünkre és általános jóllétünkre is építő hatással van.
Hogyan segítheted gyermekedet abban, hogy egészséges önbecsülése legyen? Az alábbiakban 13 egyszerű lépést mutatunk be, melyek segítenek ebben.

1. Teremts vele szemkontaktust és mosolyogj rá, mikor vele vagy

Talán banálisan hangzik, de a szemkontaktussal és a mosollyal jelzed gyermekednek, hogy a jelenléte fontos számodra, és boldogsággal tölt el.

2. Ismerd el a fáradozásait, képességeit

Mondd el, milyen büszke vagy rá, valahányszor sikereket ér el, dícsérd meg. Fontos, hogy a dícséret mindig kötődjön valamilyen konkrét dologhoz, így nem fogja hízelgésnek érezni.

3. Hallgasd meg

Vedd figyelembe az érveit, nézőpontját még akkor is, ha nem értesz velük egyet.

4. Szentelj teljes figyelmet neki

Rohanó világunkban nehéz tökéletes figyelmet szentelni bármilyen tevékenységünknek. Mégis, mikor a gyermekeddel vagy, fontos, hogy csak rá figyelj, ő legyen az első számú prioritás, minden más csak utána következik.

5. Ruházd fel (életkorának megfelelő) felelősséggel

Mivel ő is a család része, fontos, hogy kivegye a részét a munkából is. Vacsora után például segíthet a mosogatásban, egyszerűbb házimunkákban, vagy akár együtt barkácsolhat az édesapjával. Fontos, hogy megtanulja a pénz értékét, ezért bátran elvállalhat például újságkihordást.

6. Érezz együtt vele ha dühös vagy szomorú

Légy empatikus vele a nehéz helyzetekben. Van, hogy a tanácsodra sincs szüksége, elég, ha meghallgatod, így kevésbé lesz frusztrált.

7. Ne becsméreld az érzéseit

Lehet, hogy komoly szerelmi bánata van, és ahelyett, hogy kinevetnéd, inkább mondd el neki, teljesen logikus, hogy így érez, de az idő (vagy egy új szerelem) majd begyógyítja a sebeit.

8. Ha fegyelmezned kell, azt észérvekkel tedd, ne pedig indulattal és erőszakkal

Magyarázd el a gyermekednek, hogy mik a tettei következményei, és hagyd, hogy szembenézzen velük, ahelyett hogy büntetnéd őt.

9. Ne old meg a problémáit helyette

Ha meg kell oldania valamit, állj mellette, és segíts neki ötletekkel, javaslatokkal, de ne légy a megmentője. Hagyd, hogy maga bírkózzon meg a feladataival - ha a helyzet nagyon elfajul, még mindig ott vagy te.

10. Ha hibázik, hagyd, hogy jóvá tegye

Előfordulhat, hogy bizonyos dolgokban kudarcot vall, vagy nem üti meg a saját maga által kitűzött célt. Ekkor hagyd, hogy újra nekifusson, ez alkalommal bizonnyal jóval több tapasztalattal és következésképp sikerrel.

11. Ha csalódsz benne, mondd el neki, aztán engedd el az érzést

A fegyelmezés célja mindig a tanítás. Ha valami rosszat tett, sokkal hatásosabb azt mondanod "csalódtam benned", mint lelki vagy fizikai fenyítést alkalmazni. Ez a kijelentés arra sarkallja majd, hogy magába nézzen, és biztos lehetsz benne, igyekszik később nem okozni csalódást.

12. Meséld el neki, te milyen voltál gyerekkorodban

A gyermeked nem rossz ember csak azért, mert elszívott egy szál cigit. Valld be, te is megtetted tinédzser korodban. Attól, hogy kipróbálja, még nem válik függővé. Azért egy jó beszélgetés sokat segíthet.

13. Tudj bocsánatot kérni

Ha elveszted a hidegvéred, később tudj bocsánatot kérni, fontos, hogy a gyermeked ezt a példát lássa maga előtt.

A lista közel sem teljes, de a fenti lépések mindegyike hozzásegít ahhoz, hogy egészséges önbecsülésű gyermeket nevelj, akire méltán büszke lehetsz.

Kapcsolódó cikkek

A jó, boldog, harmonikus kapcsolat, párkapcsolat 10 titka - Párkapcsolati tippek, apró figyelmességek, amivel visszahozhatjátok a romantikát és az intimitást a kapcsolatotokba.

Az igazán boldog párkapcsolat 10 titka

A boldog párok tudnak valamit. 10 titkot biztos. Olyan titkokat,a melyeket mi is felsorolunk most a cikkben.

A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat - Hogyan neveld gyermekedet, hogy boldog és sikeres felnőtt váljon belőle - Gyereknevelési tippek

A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat

A szülő által elmondottakon, a szülő szavain, mondatain nagyon sok múlik. Egy-egy mondat ugyanis a gyermek egész jövőjét, életét meghatározhatja. Jó és rossz irányba is.

A tökéletes család csupán mítosz

A tökéletes család - csupán mítosz

A látszat ellenére nem létezik tökéletes család.