A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat

Akit a szülei gyerekkorában bátorítanak, sokkal motiváltabb, nagyobb önbizalommal rendelkező egyénné fejlődik. Hogyan érheted el, hogy gyermeked is erre az útra lépjen? Használd az alábbi 10 bátorítást.
A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat - Hogyan neveld gyermekedet, hogy boldog és sikeres felnőtt váljon belőle - Gyereknevelési tippek

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

A szülők bánásmódja és hozzáállása a gyermekükhöz határozza meg, hogy később milyen felnőtt válik belőle.
Bátorítsd gyermeked az alábbi 10 módon, hogy sikeres és boldog legyen!

1. Szeretlek

Nagyon sok gyermek van a világon, aki egyáltalán nem hallja a szüleitől ezt a szót. Pedig minden gyermek hallani szeretné. Érezni szeretné. Fontos kimondanunk neki "szeretlek", hiszen ha nem tesszük, talán felnőve ő sem lesz képes kifejezni szeretetét mások felé. Mondjuk el ne csak gyermekünknek, de partnerünknek is a bűvös szót: szeretlek. Nem kerül semmibe, mégis boldoggá teszi azt, aki hallja.

2. Képes vagy rá

Aki ezzel a kijelentéssel bátorítja gyermekét, az elősegíti hogy az élet nehézségeivel bátran nézzen szembe, a megoldásokat keresve. Olyan felnőtté válik majd, aki hajlandó lesz kockázatot vállalni, folyamatosan (és ésszerűen) feszegeti majd a határait a siker érdekében.

3. Minden rendben lesz

A mai világban egy gyermeknek sokkal másabb jellegű (és adott esetben több) nehézséggel kell szembenéznie, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Sajnos sok gyermek átmeneti "problémamegoldó eszközökhöz" (cigarettához, alkoholhoz, drogokhoz) nyúl. Mit tegyél, hogy a gyermeked esetében ne így legyen?

Állj mellette a nehéz helyzetekben, tanítsd meg neki, hogyha kitart, a dolgok jobbra fordulnak és a végén minden rendben lesz. Segíts neki átlendülni a kritikus ponton, bátorítsd őt. Semmilyen probléma nem tart örökké, megoldható. A nehézség csak pillanatnyi, amint leküzdi, erősebb, bölcsebb, boldogabb emberré válik.

4. Légy kedves

Fontos, hogy gyermekünk emberekhez való hozzáállása kedves, pozitív és bizalommal teli legyen. Sokszor fog csalódni, hiszen az emberek bántóak és rosszindulatúak is tudnak lenni, a gyerekekről ne is beszéljünk, hiszen ami a szívükön, az a szájukon. A "hatástalanításukhoz" a legerősebb fegyver a kedvesség.

Ha a gyermekedet bántják, tanítsd meg rá, hogy ha ő is ugyanúgy viselkedik, mint a támadó felek, az csak még több feszültséget és drámát szül. Noha fontos, hogy kiálljon magáért olyan helyzetekben, ahol rosszul bánnak vele, tanítsd meg arra, hogy ezt tisztelettel tegye. Legyen kedves másokhoz, de ha ez mégsem segít, engedd meg neki, hogy a saját eszközeihez folyamodjon annak érdekében, hogy megoldja a helyzetet.

5. Légy önmagad

Ez sok szülő mantrája. Azonban, a szülőknek sokszor nehezére esik hagyni a gyermeküket, hogy önmaga lehessen.

Sokszor úgy kezelik őt, mintha egyetlen feladata az volna, hogy megfeleljen szüleinek, ennek eredményeképpen megszidják, megbüntetik, ha "nem jól" viselkedik.

A tény az, hogy mindenki, beleértve gyermekünket is, azért van ezen a földön, hogy megtalálja és beteljesítse életküldetését. Éppen ezért, hagynunk kell csemeténket, hogy elkövesse a hibákat, még akkor is, ha tudjuk, mi vagyunk az okosabbak és tisztában vagyunk már előre a dolgok kimenetelével. Ez szükséges személyes fejlődésükhöz. A lecke, amit az önálló cselekvés és problémamegoldás tanít nekik, sokkal jobb és maradandóbb, mintha a szülő megmondaná, hogyan kellene tenni vagy viselkedni adott helyzetekben.

Ez nem jelenti azt, hogy ne vezethetnéd, segíthetnéd, támogathatnád a gyermeked. Azonban, ha megadod neki a szabadságot, hogy kiteljesedjen, mindkettőtök jól jár. Te azért, mert talán kicsit felhagysz az aggodalmaskodással, ő pedig azért, mert megtanul önálló lenni.

6. Tápláld a tested egészséges ételekkel, aludj eleget

Sosem értettem azokat a szülőket, akik már 9-kor ágyba parancsolják örökmozgó gyermekeiket, hogy aztán azok még céltalanul legalább egy óráig hánykolódjanak az ágyban és számolják a bárányokat. Fontos, hogy eleget aludjanak, de a szervezetük pontosan tudja, hogy ehhez mikor kell lefeküdniük és felkelniük, ebben hagyj nekik szabadságot.

Az egészséges ételek kapcsán neked, és az egész családnak jó példát kell mutatni, dobd ki a szemét kajákat, helyette kímélő és egészséges alapanyagokkal töltsd meg a hűtőt és a konyhaszekrényt. Így segíthetsz gyermekednek abban, hogy a túlsúly és egészségtelen életmód okozta jövőbeli problémákat elkerülhesse. Neveld úgy őket, hogy legyenek hálásak csodás, egészséges testükért, és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy megőrizzék ezt az állapotot.

7. Állj meg egy pillanatra, és tégy egy lépést hátra

Az élet nem mindig igazságos. Előfordul, hogy nem kapjuk meg, amit akarunk (bár ennek legtöbbször az az oka, hogy nem akarjuk eléggé). Amikor gyermekünk is átéli ezt, elszomorodik, elpityeredik. Ez igazából a felnőttekkel is megtörténhet - ha valaki vagy valami keresztülhúzza a terveinket, hajlamosak vagyunk magunkba zuhanni.

Amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy gyermeked szeretné, tanítsd meg arra, hogy a nehéz helyzetekben képes legyen megállni, nyugodt maradni, mélyeket lélegezni, és hátralépni egyet, hogy külső szemlélőként, objektív módon lássa a helyzetét. Ez a fajta "időkérés" lehetővé teszi, hogy több szempontból elemezzen, és képes legyen akár akkor, vagy a legközelebbi alkalommal a maga javára fordítani a szituációt.

8. Légy hálás

Neveld úgy a gyermeked, hogy megköszönje a dolgokat, tudja kimondani azt: köszönöm. Nem csak a jó modor miatt. Sokkal inkább amiatt, hogy legyen hálás az őt körülvevő csodákért minden nap minden percében. A dolgok iránt érzett hála segít neki átlendülni a nehéz pillanatokon, hiszen képes lesz a jóra és a szépre koncentrálni maga körül.

9. Ha úgy érzed, van legalább 1 % remény, ne add fel!

Az élet kemény, a gyerekek számára is. Az iskola nehéz. A kapcsolatok bonyolultak. Ahogy öregszünk, még több zavaró tényező jelenik meg.

Bármit akar is elérni az életben, meg kell tanulnia kitartónak maradni akkor is, ha beüt egyszer, kétszer vagy akár százszor a ménkű. Meg kell értenie, hogy attól, hogy valamit nem kap meg azonnal, még nincs vége a világnak. Tanítsd meg arra, hogy ragaszkodjon az álmaihoz, és ha egy icipici remény is van, ne adja fel, hogy elérje őket.

10. Ha nem visz előre, nem tesz boldoggá, hagyd abba

Néha változnak az álmok. Már nem ragaszkodunk azokhoz a dolgokhoz, amelyek egykoron számítottak. Azonban ha egy álmot feladunk, talán úgy érezzük kudarcot vallottunk, még akkor is, ha már nem szerepel céljaink között. A gyerekek is ilyenek.

Engedd a gyermekednek, hogy feladja azokat a dolgokat, amelyek többé nem teszik boldoggá, nem szolgálják őt. Emlékeztesd arra, hogy bár nehéz kilépni egy ilyen szituációból, nála van a hatalom, hogy megtegye. Felnőttként is könnyebben birkózik majd meg egy szakítással, munkahely váltással, költözéssel, vagy bármilyen változással.

Ha szülő, édesanya vagy, tartsd észben a fenti 10 kijelentés jellemformáló erejét. Bölcsen válaszd meg a szavaidat, hiszen ezek a szavak formálják majd gyermeked jövőjét és életben elért sikereit.

Kapcsolódó cikkek

Miért jobb kapcsolatban élni, mint szinglinek lenni?

Miért jobb kapcsolatban élni, mint szinglinek lenni?

Ideje lenne belátnunk, hogy szingliként és családban élni is normális.

Erre a 4 dologra muszáj ügyelned a nyári felújítás esetén

Erre a 4 dologra muszáj ügyelned a nyári felújítás esetén

A nyári hónapok nemcsak a vakációk és a pihenés időszaka, hanem ideális lehetőséget kínálnak otthonunk felújítására is.

Bálint Ágnes élete, munkássága és meséi

Bálint Ágnes meséin generációk nőttek fel

Bálint Ágnes írónő munkásságát és meséit mutatjuk be.