A kilenc enneagram típus

Az enneagram az emberi karakterek egy modellje, amely alatt kilenc egymással kölcsönös összefüggéseben álló, alapjaiban egymástól mégis jól megkülönböztethető típus kidolgozott leírását értjük. Ezt a 9 típust mutatjuk most be.
9 enneagramm karaktertípus.

Az enneagram gyökerei i.e. 3000 körülre vezethetők vissza, és voltak megtalálhatóak már ekkor a sumer területeken, majd Egyiptom területén, később a X.-XI. században vallási körökben. Az ennea szó görögül kilencet jelent, az enneagram szó pontos jelentése kilences diagram.

Tipológiaként az Enneagram kilenc karaktertípust mutat meg, amelyeket egy enneagram nevű geometriai alakzat sarokpontjai alapján határozhatunk meg, és amely alakzat az egyes típusok közötti kapcsolatokra is utal.

A tipológia alapja a hármas tagozódás, ami a mozgató erőket mutatja. Ez a három erő az egyéniségünk három fő mozgatója. Ide tartozik az ösztön (düh), az érzelem (szeretet), vagy a gondolkodás (félelem). Bármelyik típusba is tartozunk, mindhárom mozgatórúgó megtalálható egyéniségünkben, azonban valamelyik domináns.

A 9 karaktertípus pedig úgy jön létre egyéniségünkben, hogy e 3 tagozódás 3 karaktertípust tartalmaz.

A 3 tagozódáshoz tehát tartozik 3-3 karaktertípus, amelyet számmal jelölnek, és amelyek a következőképpen jelennek meg egyéniségünkben:

Ösztön (düh)

Az ösztön karakterek jellemzője, hogy szívesen irányítja környezetét, foglalkoztatja a környezetével szembeni ellenállás. Mindent megtesz személyes én-érzése érdekében, ezzel együtt pedig problémát okoz számára az agresszió elfojtása. Alapérzése a düh. Akaratával próbálja meg befolyásolni a körülötte lévő világot.

A NYOLCAS, KILENCES és EGYES típus tartozik ide, akiket az foglalkoztat, hogy hogyan álljon ellen a világnak, hogyan vonjon maga köré határokat. A nyolcas kimutatja ösztöneit, a kilences tagadja, az egyes pedig belül éli meg azt.

Gondolkodás (félelem)

A félelem vezérelte karaktereket a bizonytalanság jellemzi. Ez a gondolkodás, félelem a jövő felé irányul, jellemző az ilyen emberekre, hogy állandóan gondolkodnak, állandóan "pörög az agyuk". Ez gyakran a siker forrása is lehet, ám nem ritka az sem, hogy kimerítik erőforrásaikat.

Az ÖTÖS, HATOS és HETES típus tartozik ide, akik folyamatosan úgy érzik, hogy nem kapnak elegendő támogatást és útmutatást az életben. Jellemző rájuk az elhárító mechanizmus, amelyek mögött jelentős mennyiségű félelem halmozódott fel. Az ötös belül éli meg magában a félelmet, a hatos tagadja azt, a hetes pedig kimutatja.

Érzelem (szeretet)

Az érzelem központú embereket leginkább az énkép foglalkoztatja, és annak szeretete. Az ilyen típusnak nehezére esik általában a probléma és ellenségeskedés kezelése. Szereti, ha rá figyelnek, alapérzése a szégyen.

A KETTES, HÁRMAS és NÉGYES karakter tartozik ide, akik sokszor azt hiszik, hogy a róluk kialakított feltételezett tulajdonságok adják tényleges identitásukat. A kettes kimutatja a szeretetet, a hármas tagadja, a négyes pedig belül éli meg azt.


Kapcsolódó cikkek

Növeld gyermeked önbecsülését 13 egyszerű lépéssel - Hogyan nevelj egészséges önbizalmú, boldog gyermeket?

Növeld gyermeked önbecsülését 13 egyszerű lépéssel

A szülő feladata az, hogy növelje a gyermeke önbecsülését. Ezt akár 13 egyszerű lépéssel is megteheted.

9 enneagramm karaktertípus.

A kilenc enneagram típus

Te tudod milyen személyiség vagy? ismered a karakter típusodat? Ha nem, olvasd el a cikket, hogy megtudd a titkokat.

Programok, amelyekkel megidézhetjük gyerekkorunk hangulatát.

Vissza a gyerekkorba! Tippek egy lazulós hétvégéhez

A gyerekek gondtalanok és még semmivel sem kell törődniük. Sokszor elfelejtjük, milyen is gyereknek lenni. Hogyan eleveníthetnénk fel a gyerekkorunkat? A cikkben ehhez adunk tippeket.